Weg met coronakapsel

De Belgische grens over voor een knipbeurt: 'Mensen komen via het bos'

15 februari 2021 17:05 Aangepast: 15 februari 2021 17:13
Met mondkapjes en spatschermen houdt Heidi haar zaak zo veilig mogelijk

Terwijl wij in Nederland allemaal nog met een coronakapsel rondlopen, zijn in België de kappers sinds dit weekend weer open. Nederlanders die de grens overgaan om zich te laten bijknippen, riskeren een flinke boete. Toch zien sommige Belgische kappers heel wat Nederlandse klanten.

"Mijn Nederlandse klanten blijven gewoon komen", zegt kapster Heidi. Haar zaak T Salon ligt 200 meter van de Nederlandse grens, maar eigenlijk mogen Nederlanders haar zaak niet bezoeken. Wie zonder geldige reden de grens oversteekt kan 250 euro boete krijgen. Een duur kappersbezoekje, maar haar klanten nemen het risico graag.

"Ik denk dat iedereen het beu is, die regeltjes", zegt Heidi. "Zeker hier in de grensregio. Dan heb je in België weer de ene regels en in Nederland andere regels."

Heidi mag haar kapperszaak weer openen. Heidi mag haar kapperszaak weer openen.

Vanwege het openen van de kappers en het carnavalsweekend was de Belgische politie dit weekend al voorbereid op Nederlandse bezoekers. Aan de hele grens waren extra controles. Heidi had hierdoor wel iets minder Nederlandse klanten dan gemiddeld, maar de meeste zorgden gewoon dat ze de grote wegen vermijden. "Mensen zijn slim. Ze komen met de fiets en gaan via een binnenweggetje door het bos."

Ze is heel blij om al haar klanten na 3,5 maanden sluiting weer te kunnen helpen. "Mijn werk is ook mijn hobby. Met een gesloten zaak kun je wel voor de zoveelste keer je huis gaan opruimen, maar dat vind ik helemaal niet leuk om te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Contactloos naar de kapper: Denise bedenkt Covid-kapscherm

Heidi is niet de enige Belgische kapper die veel Nederlandse klanten trekt. Editie NL sprak met meerdere kappers in de grensregio, en zij zien dat vooral de vaste Nederlandse klanten blijven komen. Voor Nederlanders die nu ook de grens over willen voor een knipbeurt is er slecht nieuws: de meeste gaven aan nauwelijks ruimte te hebben voor nieuwe klanten.

De hele dag knippen

"Ik ben ontzettend druk, ik begin om 07:00 en ben om 23:00 klaar", zegt Femke van kapsalon Bij Fem. Haar zaak ligt in de Belgische grensplaats Hamont-Achel, en ook haar Nederlandse klanten blijven komen. Al zijn de meeste van haar klanten Belgisch, dat was ook voor corona al zo.

Femke neemt op dit moment nog wel nieuwe klanten aan, maar je moet wel even wachten voordat je in haar stoel kunt zitten: "Ze kunnen pas over een maand terecht", zegt Femke. "Wie weet is het tegen die tijd in Nederland ook weer open. Het is te hopen voor mijn Nederlandse collega's."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore