Gladheid

Alwéér code rood: onnodig paniekzaaien of echt belangrijk?

15 februari 2021 14:21 Aangepast: 15 februari 2021 15:33
Spekgladde straten door de ijzel Beeld © ANP

Vanochtend gold voor de tweede keer in 2021 code rood in Nederland. Vanwege de gladde wegen konden mensen beter niet de weg opgaan, zo werd er gewaarschuwd. De GGD-teststraten werden gesloten en ook sommige scholen gingen dicht. Is de waarschuwing terecht of strooien we nu wel heel makkelijk met code rood?

Journalist Phaedra Werkhoven vindt dat we zijn doorgeschoten in de waarschuwingen en schreef er een column over in de regionale krant De Stentor. "Door het afgegeven van de waarschuwing code rood ontstaat er paniek en gaan gelijk alle scholen op voorhand dicht. We gaan de deur niet uit. Maar waar slaat het op? De winter is niet ineens van gisteren. We hebben al vaker een sneeuwbui gehad."

Logisch nadenken

Ze vindt dat mensen prima logisch kunnen nadenken en voor zichzelf kunnen bepalen of ze eropuit gaan. "We worden er allemaal zo paniekerig en voorzichtig van. Dat is een effect van het hele coronabeleid. Er wordt alleen maar gedacht aan de veiligheid. Maar die kun je nu eenmaal niet voor iedereen garanderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langzaam verdwijnt de gladheid, vooral ongelukken in het noorden

Volgens Werkhoven proberen politici de risico's in te perken, uit angst voor afrekening achteraf. "Dan wordt er gezegd: de ongelukken hadden niet hoeven gebeuren. Er komt gelijk een golf van reacties als je geen waarschuwing afgeeft."

Phaedra Werkhoven Phaedra Werkhoven

Risicomanagement

Martin van Staveren, docent risicomanagement aan de Universiteit Twente, heeft zijn twijfels. "Enerzijds begrijp ik waarom code rood wordt afgegeven. Je wilt mensen waarschuwen", zegt hij tegen EditieNL. "En als de overheid niets doet en het gaat goed mis, worden ze bekritiseerd."

"Anderzijds denk ik: hoe ernstig is het nou? Je legt op voorhand al de samenleving plat, terwijl je niet weet wat er te gebeuren staat. Daarin slaan we een beetje door. We worden er angstig door."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bevroren ondergrond en regen: hierdoor wordt het spek- en spekglad

Als we blijven waarschuwen gaan we volgens Van Staveren denken dat we alles kunnen beheersen en controleren. "Vanuit het risicoperspectief zie ik het zo: omgaan met risico's is goed, maar het beheersen ervan niet. Want wat is de grens? Hoe ver wil je gaan?"

Risico's beheersen

Daarover gaat ook het boek dat hij tijdens de coronacrisis schreef: Iedereen risicoleider. "Het woord veiligheid hoor je heel veel in de coronatijd. Er wordt vaak gezegd: het is heel vervelend voor de jeugd, maar het moet wel veilig zijn. En dan wordt de discussie gelijk platgeslagen. In mijn boek kijk ik: wat kunnen we beheersen en wat niet? Daarmee voorkom je ook teleurstellingen."

ANWB

De situatie op de weg is vanmorgen meegevallen ten opzichte van de verwachtingen, zegt Arjen Broekhuis van de ANWB. Toch begrijpt hij de waarschuwingen wel. "IJzel is de meest verraderlijke gladheid die je kunt bedenken. Sneeuw zie je vallen, maar ijzel zie je niet."

Volgens de ANWB hebben mensen zich er vanmorgen goed aan gehouden. "Ze gingen niet de weg op als het niet hoefde. Het aantal ongelukken op de snelwegen viel erg mee. In totaal drie of vier."

"Op het onderliggend wegennet – binnenwegen en wegen in gemeenten – hebben we wel wat meer ongelukken gemerkt", gaat Broekhuis verder. "Op sommige plekken was dat heel gevaarlijk." Al met al waren er dus toch wel wat ongelukken. "Geen honderd, maar wel tientallen. Dat kunnen fietsers, auto's en voetgangers geweest zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore