Onlinelessen

Scholieren starten petitie tegen eindexamens: 'Totaal niet voorbereid'

15 februari 2021 11:21 Aangepast: 15 februari 2021 13:52
Ula Vissel maakt zich zorgen om haar medescholieren Beeld © EditieNL

De eindexamens gaan dit jaar – met een paar aanpassingen – gewoon door. En dat leidt tot veel stress onder eindexamenleerlingen. Zijn ze wel goed voorbereid? Romy en Fleur denken van niet. Zij zijn een petitie gestart om de politiek te overtuigen dat dit een slecht idee is.

Lockdown of niet: over drie maanden worden de eindexamens afgenomen. Scholieren krijgen een extra herkansing en mogen een vak dat geen kernvak is wegstrepen. Maar dat is volgens mavo-4-scholieren Fleur Versluis en Romy Westfa niet genoeg. Zij zijn een handtekeningenactie gestart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaan de eindexamens er dit jaar uitzien: drie extra maatregelen

"Toen wij hoorden dat we in alle vakken eindexamen moesten doen zijn we deze actie gestart", leggen de meiden uit aan EditieNL. "We zijn echt niet goed voorbereid. Online les krijgen is echt wat anders dan in een klas."

Kernvakken

De meiden zijn boos dat vorig jaar de examens wel werden geschrapt – terwijl er toen nog voornamelijk klassikaal les werd gegeven – en dat ze dit jaar gewoon doorgaan. "We willen ervoor zorgen dat we alleen examen hoeven te doen in de kernvakken. Wiskunde, Nederlands en Engels. Voor de andere vakken mag wat ons betreft de school best een extra toets doen. Maar op een centraal schriftelijk examen voor deze vakken zijn we niet voorbereid."

Fleur en Romy Fleur en Romy

Ook Ula Vissel denkt dat de eindexamens beter geschrapt kunnen worden. De 6-vwo-scholier ziet dat alle leerlingen om haar heen in paniek zijn. "Toen bekend werd dat de eindexamens door zouden gaan stond mijn telefoon roodgloeiend. Niemand maar dan ook echt niemand in dit land wil eindexamen doen. De leerlingen niet en de ouders, de leraren en de examinatoren niet."

Burn-out

En toch gaan ze door. Een hele rare keuze, vindt Vissel. "Veel jongeren zitten tegen een burn-out aan en ik kan daar ook bij horen als het zo doorgaat. We moeten nu in een maand tijd alle stof nog inhalen wat we in een jaar baggeronderwijs gemist hebben."

Elke week krijgt ze stof waar ze normaal gesproken een maand over zou moeten doen. "Ik wil het allemaal begrijpen maar dat kan zo niet. Ik ga mijn examens wel halen, ik hoor bij het nerdgroepje en wij kunnen het wel aan. Maar er zijn genoeg leerlingen die het niet gaan halen of overspannen gaan raken."

Fleur en Romy hebben inmiddels 1500 van de 40 duizend handtekeningen binnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore