Ga naar de inhoud
The Iceman

Mark en Guido schaken in een wak: 'We moeten onszelf uitdagen'

Mark en Guido in het ijs Beeld © Tricke Media

Waar half Nederland vandaag óp het ijs staat, zaten Mark en Guido ín het ijs. En niet voor een frisse duik, maar voor een heus potje schaken. "Onze droom is om een keer met Wim Hof te gaan wakschaken."

Guido Soeteman (28) en Mark Kriebel (23) houden wel van een uitdaging. Ze gaan élke ochtend even het water in. "Morgen hebben we ons jubileum, dan gaan we voor de vijftigste dag op een rij het water in", zegt hij tegen EditieNL.

Ze doen dat om te werken aan hun gezondheid. "We volgen fanatiek de Wim Hof-methode. We voelen ons er écht goed bij. We douchen ook koud en als ik een dag niet de kou heb gevoeld mis ik het echt."

Toch is het niet zo dat ze elke keer een spelletje doen in het water. "Het idee van het schaken was eigenlijk een grapje van mijn vader", gaat Guido verder. "Hij weet dat ik elke dag het water in ga en hij zei voor de gein: 'Waarom ga je niet schaken?' Ik schaak al sinds mijn vierde dus ja, waarom niet?"

Vijf minuten

Vanochtend vroeg sloegen ze een wak in het ijs en uiteindelijk hebben ze zo'n vijf minuten geschaakt. "We proberen onszelf steeds uit te dagen. Daarom houden we dit ook goed vol. Mark nog wat langer dan ik. Na vijf minuten voelde ik echt dat het tijd was om het ijs uit te gaan."

Mark kan het langst in het water blijven. Hij traint zelf al jaren via de Wim Hof-methode. "Ik heb een half jaar in Noorwegen gewoond en daar ben ik voor het eerst het ijs ingegaan", vertelt Mark aan EditieNL. "Sinds de lente gaan Guido en ik elke week het water in en sinds de lockdown elke dag. We noemen het zelf 'Unlock de Lockdown'."

Al bijna vijftig dagen op rij gaan ze het water in, en nu dus het ijs. "Dat ijs kan ik echt niet weerstaan."

Ook al zijn de heren getraind, koud blijft het wel. "Wij hebben ons hart en onze bloedvaten getraind om tegen de kou te kunnen. Maar je kunt dit niet zomaar doen. Je rent ook niet een marathon zonder te trainen", zegt Guido.

Buitenzwemmen
Lees ook:
Buitenzwemmen steeds populairder: 'Geeft euforisch gevoel'

Wim Hof ontmoeten

Maar dankzij de methode van The Iceman lukt het ze wel. De mannen hopen dan ook van harte dat ze ooit hun goeroe Hof mogen ontmoeten. "We zouden zo graag een keertje met hem willen wakschaken. Geen idee of hij kan schaken, maar die man kan alles. Dus schaken kan hij vast."