Ben jij een echte teamplayer? En heb je geen negen-tot-vijfmentaliteit? Dan ben je niet alleen. Door de coronacrisis heeft de arbeidsmarkt een flinke klap gekregen en zijn veel mensen op zoek naar een nieuwe baan. Maar hoe val je op? Céleste Kosters weet dat, haar cv werd verkozen tot beste van 2020.
Volgens het CBS waren er in december 368 duizend mensen werkloos, en dat terwijl er momenteel maar 215 duizend vacatures openstaan. Hoog tijd dus om op te vallen met je cv. Maar hoe doe je dat? Een vakjury riep op initiatief van SollicitatieLAB het cv van Céleste Koster uit als beste van het afgelopen jaar. Wat is haar geheim?
"De deskundigen zeiden dat ze mijn cv erg persoonlijk vonden. Het sprak hen meteen aan", legt ze uit aan EditieNL. "Ik heb veel tijd besteed aan mijn profielverhaal. Je moet goed nadenken over 'wie ben ik en wat kom ik brengen?'. Daarnaast heb ik het echt geschreven vanuit het oogpunt van de lezer."
Maak een verhaal
En dat is volgens sollicitatie-expert van 21jobs Jesse Geul ook erg belangrijk. "Zorg ervoor dat je opvalt. Maak een goede profielschets van jezelf en vertel het in een verhaal."

"Stel jij en 10 anderen voldoen aan de eisen", gaat hij verder. "Dan komt het aan op creativiteit, op authenticiteit en dan kan een profielschets de doorslag geven."
Een van de veel gemaakte fouten is dat sollicitanten denken dat een recruiter alles weet en elk vakjargon kent. "Maar dat is niet zo. Vermeld daarom duidelijk wat je kan en hoe je werkzaamheden eruit zagen. Stel je bent journalist: vertel dan ook wat voor journalist? Schrijf je of maak je tv-reportages?"

Dat is ook waar Céleste de nadruk op legde. "Je doet jezelf vaak tekort in je cv, omdat mensen te bescheiden zijn. Veel mensen vinden het lastig om te schrijven waar ze goed in zijn of wat ze leuk vinden. Toch is het echt belangrijk om te vertellen wat je aan een bedrijf toe kunt voegen."
Dooddoeners
Als laatste tip wil Jesse Geul nog meegeven dat het echt een dooddoener is om je brief met een standaardtekst te beginnen. "Ik kom genoeg brieven tegen die bijna allemaal hetzelfde beginnen: 'ik zag uw vacature voorbijkomen en raakte direct enthousiast'. Dat toont weinig creativiteit, en dat nodigt niet uit om verder te lezen.