Start carnaval

Van illegaal feest tot worstenbroodje in de tuin: zo wordt carnaval dit jaar gevierd

12 februari 2021 11:53 Aangepast: 12 februari 2021 18:26
Carnaval vanochtend op Basisschool de Willibrord in Denekamp Beeld © Basisschool de Willibrord

Geen optochten, geen volle cafés en al zeker geen hossende menigten op volle pleinen. Carnaval ziet er dit jaar anders uit dan ooit. De echte carnavalsvierders laten zich niet tegenhouden. Zij vieren het toch. Maar wel een beetje anders.

"Carnaval zit in je hart. Dat gevoel kun je niet uitschakelen", zegt carnavalsvierder Brenda van Gogh (47) uit Drunen tegen EditieNL. Al van jongs af aan viert ze het feest in Brabant. Dat is er naar eigen zeggen met de paplepel ingegoten. Vandaag viert ze de start van carnaval door met een vriendin naar 3 Uurkes Vurraf te kijken op Omroep Brabant. "Elk jaar is 3 Uurkes Vurraf mijn begin van carnaval. Dan gaat onze vlag uit, zet ik de Schrobbelèr koud en trek ik mijn jasje aan. Zo erg dat dit door corona dit jaar niet door kan gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het zal en het moet, dus organiseert Pim in juli een carnavalsfestival

Zelf heeft ze in september ook corona gehad. Daarvan is ze nog steeds aan het herstellen. "Carnaval had er voor mij dit jaar sowieso anders uitgezien. Ik ben nog erg vermoeid en ik kan nog niet goed lopen. Dus ik had het waarschijnlijk al wat rustiger aan gedaan."  

Klein feestje

Nu gaat ze het samen met haar vriendin en haar dochter vieren. "Helaas geen volle kamer, dat drukt de pret wel maar het is helaas niet anders. Ach, hoeveel man heb je nodig om een klein feestje te vieren?"

Zondag zet ze de drank koud in de tuin voor een heuse walk-thru. "Dan maak ik worstenbroodjes warm en dan kunnen vrienden langslopen voor een Schrobbelèr. Dan kunnen ze via de brandgang de tuin in om even een borrel te pakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezorgdheid om plannen voor illegale carnavalsfeesten

Brenda houdt het klein. Maar Rob van de Laar van de Brabantse Carnaval Federatie krijgt signalen dat er her en der toch vriendengroepen zijn die een feest willen houden in garage of schuur. "Al maanden worden er illegale feestjes gevierd dus logischerwijs zou je kunnen zeggen dat dat met carnaval ook gaat gebeuren", zegt hij tegen EditieNL.

Kwaad daglicht

Van de Laar wil carnavalsvierders op het hart drukken om dit toch écht niet te doen. "Wij waarschuwen carnavalsverenigingen dat ze er alert op moeten zijn. We maken ons echt zorgen dat er dit weekend illegale carnavalsfeesten worden gevierd. Die plaatsen carnaval in een kwaad daglicht."

Volgens Van de Laar kampt carnaval sowieso al met een slecht imago. "We hebben het afgelopen jaar het stigma gekregen dat tijdens dit feest de uitbraak van het coronavirus plaatsvond. We merken dat mensen zeggen dat wij carnavalisten er verantwoordelijk voor zijn. En als dit jaar dan ook nog illegale feesten worden georganiseerd, kun je op basis daarvan aannemen dat dat stigma nog groter wordt. Dat willen we echt voorkomen."

Carnaval op school

Op Basisschool de Willibrord uit Denekamp werd vanochtend al vroeg buiten carnaval gevierd. De kinderen kwamen verkleed naar school. "We wilden binnen de richtlijnen toch kijken wat er mogelijk was", zegt locatieleider Jaap Vollenbroek tegen EditieNL. "We hebben een grote wagen op het plein gezet en daar mag elke groep tien minuten omheen staan dansen."

Andere jaren werd carnaval binnen gevierd, kwam er een dweilorkest en kwam de plaatselijke carnavalsvereniging langs. Dit jaar hebben ze buiten het dansen op het schoolplein nog een muziekbingo.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore