Slijpsteen

Botte schaatsen? Zo slijp je ze zelf

10 februari 2021 16:16 Aangepast: 10 februari 2021 18:10
Annemarie Landman krijgt een snelcursus in schaatsen slijpen.

Nu het ijs op de sloten steeds dikker wordt, kriebelt het voor veel mensen om de schaatsen van zolder te halen. Maar wat als die hartstikke bot zijn?

Speciaalzaken hebben het nu extra druk met het slijpen van schaatsen. Gelukkig kun je het ook zelf doen. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig: een slijptafel, een slijpsteen en een afbraamsteen. Deze zijn online of bij lokale schaatswinkels te koop. Een polijstblok kan daarnaast ook van pas komen.

Slijpen maar

Maar hoe werkt het slijpen precies? Teun van Roekel van de Edese IJsvereniging legt het ons haarfijn uit. "Je zet je schaatsen op de kop in de slijptafel, met de ijzers naar de bovenkant. Dan kun je er met de slijpsteen overheen glijden." Dit kun je niet los met de hand doen, dus de slijptafel is zeker geen overbodige luxe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Straks schaatsen? Met deze proftips van Bob de Vries blijf je overeind

De slijpsteen heeft twee kanten: een grove en een fijne kant. Deze moeten allebei gebruikt worden voor het beste resultaat "Bij de meeste mensen zijn de schaatsen heel bot. Als je op natuurijs schaatst, dan worden je schaatsen extra bot. In dit geval kan je het beste met de grove kant beginnen", legt Van Roekel uit.

Het is belangrijk dat het hele slijpblok gebruikt wordt om over de ijzers heen te gaan. "Anders slijp je groeven in je ijzers. Dus slijp de steen er schuin overheen, en beweeg die van voor naar achter. Dat doe je een paar keer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maak je dak sneeuwvrij: 'Dooi kan voor lekkages zorgen'

Wanneer je het grove deel hebt gedaan, moeten de ijzers worden schoongemaakt. Daarna kun je de fijne kant van de steen er overheen halen. Dit doe je op dezelfde manier als bij de grove kant. "In totaal is tien minuten slijpen voldoende", adviseert Van Roekel.

Daarna haal je het afbraamsteentje tevoorschijn. "De braampjes – die aan de zijkant van de ijzers zitten – kun je weghalen met dit steentje."

Polijsten

Vervolgens kun je nog polijsten. "Doe dit met een polijstblok", adviseert Van Roekel. "Ga daarmee een aantal keer naar voren en achteren, daarvan worden de schaatsen spiegelglad." Tot slot maak je de schaatsen nogmaals schoon en dan zijn ze klaar om het ijs op te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore