Tips

IJsvissen in Nederland: 'Dit weekend weer mogelijk'

10 februari 2021 15:28 Aangepast: 13 februari 2021 16:01
Daniel tijdens het ijsvissen in Zweden Beeld © Eigen foto

We hebben deze week volop kunnen schaatsen. Maar dat is niet het enige wat je op het ijs kunt doen. Zo staan sommige sportvissers te trappelen om te ijsvissen. Viscoach Daniel Weyers heeft tips hoe je dat het beste aan kunt pakken.

"Bij klassiek ijsvissen sta je op het ijs en maak je met een ijsboor een rond gat met een doorsnede van ongeveer 15 centimeter", vertelt Daniel aan EditieNL. "Daarin vis je."

Vooral in Zweden en Canada wordt het veel gedaan. In Nederland kan het niet vaak, want het ijs is maar eens in de zoveel jaar dik genoeg. "Dit weekend lijkt het erop dat het weer mogelijk is."

Avontuurlijker

Daniel is fanatiek visser en maakt daar ook video's over. Het ijsvissen deed hij eerder al in Zweden. Zaterdag gaat hij het in Nederland proberen. "Het is leuk dat je ook als er ijs ligt vissen kunt vangen. Het is moeilijker en avontuurlijker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door het ijs gezakt, wat nu? 'Rustig blijven en vooral niet gaan staan'

Vooral de zoektocht naar vissen is lastig. "Je moet weten waar die vissen in de winter zitten. Ze liggen vaak in diepe gedeeltes, die zijn lastig om te vinden", zegt Daniel. Hij raadt dan ook aan om meerdere gaten te maken om in te vissen. "Misschien bijten ze dan in een ander gaatje wel."

Als het je lukt om een goed plekje te vinden, is er zeker wat te vangen. Daniel: "Je kunt nu op snoeken vissen, met een dood visje als aas in je wak. Of witvis, met een dobbertje, brood of wormen."

Niet bij schaatsers

Wel moet je tijdens het ijsvissen op wat dingen letten. Want grote kans dat er veel schaatsers op het ijs zijn aan het eind van deze week. "Je kan alleen een wak maken op plekken waar niet wordt geschaatst. Als er toch mensen aan het schaatsen zijn, markeer de plek dan met een pionnetje. Maar je kan beter weggaan."

IJsvissen in Zweden, met een gaatje in het ijs IJsvissen in Zweden, met een gaatje in het ijs

In plaats van op het ijs, kun je ook aan de kant of op een steiger vissen. "Als je een gaatje naast een steiger maakt weet je zeker dat er geen schaatser over kan struikelen."

Het is ook niet overal toegestaan om een gat in het ijs te maken. In heel Friesland is dat bijvoorbeeld verboden. "En je moet erop letten of je überhaupt wel mag vissen. Je hebt een vispas nodig, en het moet water zijn waar vissen is toegestaan." Dit kun je checken op de website VISplanner.

Vaseline op de hengel

Helemaal zin om eropuit te gaan en een hengeltje uit te gooien de komende dagen? Ga dan niet alleen. "Als je door het ijs heen zakt terwijl er niemand bij is, heb je een probleem."

Het ijsvissen is niet makkelijk, maar is volgens Daniel een leuke uitdaging. Als het je lukt iets te vangen, leg de vis dan niet op het ijs. "Dan vriest hij vast, dus gebruik een onthaakmat." En een laatste tip van Daniel: "Neem wat vaseline mee om de ogen van je hengel mee in te smeren, zodat de lijn niet vastvriest aan de hengel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore