Ga naar de inhoud
Fenomeen van Raynaud

Maaike kan niet tegen kou vanwege aandoening: 'Handen zagen er dood uit'

Maaike Strating heeft last van het fenomeen van Raynaud en krijgt hierdoor pijnlijke vingers.

De temperaturen liggen al de hele week onder het vriespunt. Geen fijne tijd voor mensen die niet van kou houden, en al helemaal niet voor mensen met het fenomeen van Raynaud. Maaike Strating heeft hier last van en kan daarom niet in de sneeuw kan spelen met haar kinderen.

Het fenomeen van Raynaud is een aandoening die de doorbloeding in de vingers en tenen aantast, met pijn en verkleuringen als gevolg. "Bij winterhanden of wintertenen is het zo dat ze blauw worden, bij Raynaud krijg je echt een andere verkleuring. Eerst worden ze wit en daarna blauw", legt Sanne Van Wissen, internist bij het OLVG, tegen EditieNL. Ongeveer 5 procent van de bevolking heeft er last van, voornamelijk vrouwen.

Niet in de sneeuw spelen

Maaike Strating is er daar een van. Het fenomeen van Raynaud beperkt haar in het dagelijks leven. Als ze met dit weer naar buiten gaat heeft ze veel pijn aan haar handen en voeten. "Het is een heel pijnlijk gevoel, het voelt echt of ze eraf vriezen. Dat heb ik al na een paar tellen al", vertelt ze aan EditieNL.

Je
Lees ook:
Je vindt het nu koud? Later deze week wordt het -20

"Toen ik deze diagnose kreeg moest ik met 10 graden boven nul al wanten dragen. Dan loop je wel voor paal."

Het weer van de afgelopen dagen is dan ook moeilijk voor Strating. "Fietsen bij deze temperatuur is vreselijk, dat doe ik niet. Ik loop liever, dan kan ik m'n handen in m'n zakken houden." Het liefst wil ze buitenspelen met haar kinderen, maar na een poging van een half uur was de pijn zo erg dat ze binnen voor de kachel is gaan zitten. "Ik kan mijn handen dan ook echt niet meer bewegen. Ze zijn helemaal verkrampt en zien er ook dood uit."

Warm blijven

Volgens Sanne van Wissen zijn er een paar dingen die gedaan kunnen worden om de pijn te verlichten. "Je kunt er wat aan doen door je warm te kleden, je core-temperatuur verhogen. Ook kan het helpen om handschoenen met warmte-element te gebruiken."

Daarnaast bestaat er medicatie om de bloedvaten verder open te zetten. "Alleen helpt dat niet bij iedereen. Het belangrijkste blijft toch om gewoon warm te blijven."

Bekijk hier de video:

02:15