Sneeuw op dak

Maak je dak sneeuwvrij: 'Dooi kan voor lekkages zorgen'

10 februari 2021 11:16 Aangepast: 10 februari 2021 18:38
Deze dakwerkers hebben het druk met het schoonmaken van daken Beeld © EditieNL

Er ligt al dagen een flink pak sneeuw. Leuk voor de sneeuwpret, maar het zorgt ook voor problemen. Zo zijn op meerdere plekken daken bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Werk aan de winkel dus om de daken sneeuwvrij te krijgen, want als het gaat dooien wordt het probleem alleen maar groter.

Yordi Maas van dakbewerker Maas Installatie heeft het er maar druk mee. "Er ligt overal heel veel sneeuw. Wij halen die eraf, omdat het dak anders kan gaan lekken", vertelt hij aan EditieNL.

Lekkages

Dat is vooral een probleem bij daken met dakpannen. "Juist daar zijn we de hele tijd bezig sneeuw te ruimen. De sneeuw gaat tussen de dakpannen zitten en daar krijg je lekkages van", legt Maas uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op meerdere plekken bezwijken daken onder gewicht van sneeuw

Als het gaat dooien wordt dat alleen maar erger. "Als de sneeuw dan niet is weggehaald, lopen alle dakgoten over en heb je nog meer lekkages. Daarom moet de sneeuw nu weggehaald worden", zegt Maas.

Sneeuw is lichter dan regen

Veel daken sneuvelden al. Zo was het begin deze week raak in onder meer Naaldwijk, Groesbeek, Leiden, Den Haag en Almelo. Maar hoeveel weegt sneeuw eigenlijk?

"Sneeuw is ongeveer tien keer zo licht als regen", zegt klimaatonderzoeker Peter Siegmund van het KNMI. 

Een millimeter regen weegt ongeveer een kilo per vierkante meter, terwijl tien millimeter sneeuw ook één kilo per vierkante meter is. "Oudere sneeuw die inzakt wordt zwaarder", zegt Siegmund.

Een gemiddeld dak kan volgens de wetenschapper 20 à 30 centimeter hebben. "Als alles goed gebouwd is natuurlijk."

'Sneeuw-instortplan'

Het probleem zit 'm vaak in de afvoer. "Regen stroomt de dakgoot uit en sneeuw blijft liggen. Als sneeuw smelt kan de afvoer een probleem zijn, want als die verstopt is kan al dat water vervolgens nergens heen."

Het KNMI is mede daarom bezig met het ontwikkelen van een 'early warning centre'. "We maken niet vaak mee dat het zoveel sneeuwt en dan denken we ook niet aan de gevolgen. We hebben wel een hitteplan voor als het heet is, maar een sneeuw-instortplan is er niet", zegt Siegmund. "Het zou goed zijn als dat er wel komt, want iedereen zou moeten nadenken over wat een dak kan hebben en wat je moet doen als je dak vol met sneeuw ligt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore