Vrieskou

Veilig met je dier de sneeuw in: 'Smeer hondenpoot in met vaseline'

09 februari 2021 12:58 Aangepast: 09 februari 2021 18:48
Deze kat van kijker Naomi Overdijkink geniet van het winterse weer.

De telefoon van de dierenambulance staat roodgloeiend. Mensen zijn bezorgd over dieren in de kou zoals vastgevroren vogels, maar ook honden en katten die buiten staan. Welke voorzorgsmaatregelen moet je treffen om een dier verantwoord buiten te laten?

Bij de dierenambulance is het een stuk drukker door het weer. "De telefoon staat nu roodgloeiend", vertelt Iris Zeijl, coördinator van de meldkamer en dierenambulance Zuid-Holland Zuid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spelen in de sneeuw werd Kwibus (3) fataal: 'Hij heeft er tien minuten van genoten'

Volgens haar komen er voornamelijk telefoontjes binnen over verzwakte vogels. Deze kunnen door de dikke laag sneeuw namelijk hun voedsel niet meer vinden. "We kregen gisteren al een melding binnen van een ooievaar die bibberend rondloopt", vertelt Zeijl aan EditieNL.

Verzwakte vogels

Vanwege de drukte vraagt de dierenambulance mensen om zelf de verzwakte vogels op te nemen. "Je kan vogels bijvoorbeeld in een donker doosje leggen. Als je geen vogelzaad in huis hebt kun je een eitje voor het dier koken", legt Zeijl uit.

Het vogeltje van kijker Brett Moerman moet nog even wennen aan de kou. Het vogeltje van kijker Brett Moerman moet nog even wennen aan de kou.
Deze Berner Sennenhond van EditieNL-kijker Denise Molenkamp is helemaal in zijn element. Deze Berner Sennenhond van EditieNL-kijker Denise Molenkamp is helemaal in zijn element.

Als het dier niet binnen 24 uur opknapt, komt de dierenambulance alsnog langs, tussen de spoedritten door. "Als we vogels ophalen die verzwakt zijn worden ze gelijk afgeleverd bij de vogelopvang."

Veilige sneeuwpret

Ook bij je eigen huisdieren zijn er dingen om op te letten, zegt dierenarts Andre Gebben. "Honden kunnen op zich goed tegen de kou. Toch kunnen er wel ijsklontjes tussen de tenen komen. Het zout op straat kan daar ook tussen blijven hangen", vertelt hij aan EditieNL. Als de pekel vast komt te zitten, kan dit irritatie veroorzaken. Daarom adviseert Gebben de pootjes goed af te spoelen na de sneeuwpret, of ze van tevoren in te smeren met vaseline.

Ook kunnen de honden sneeuwballen opeten. "Een of twee sneeuwballen maakt niet uit, maar als ze er meer van eten kan dat maag- en darmklachten veroorzaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgers' Zoo haalt pinguïns naar binnen vanwege de kou

Katten met klachten komen volgens Gebben minder vaak voor. "Katten bepalen over het algemeen zelf of ze de kou ingaan of niet." Wel adviseert de dierenarts om goed op te letten of het kattenluikje niet vastgevroren zit. Het is volgens hem belangrijk dat de dieren zelf kunnen bepalen wanneer ze het te koud krijgen en dus weer naar binnen willen.

De kat van kijkster Tamara Kikkert ziet voor het eerst sneeuw! De kat van kijkster Tamara Kikkert ziet voor het eerst sneeuw!

Bij konijnen kunnen de problemen ernstiger zijn. "Ze hebben een wintervacht, dus ze kunnen tegen de kou. Maar het is belangrijk dat de wind niet vol het hok in kan en dat er voldoende stro in zit, dan ben je al een heel eind. En pas op dat hun water niet dichtvriest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore