Bij de kachel

Burgers' Zoo haalt pinguïns naar binnen vanwege de kou

09 februari 2021 10:28 Aangepast: 09 februari 2021 10:57
De pinguïns worden naar binnen gebracht Beeld © Koninklijke Burgers' Zoo

Sneeuw, ijs en temperaturen onder het vriespunt. Een walhalla voor de pinguïns in Nederlandse dierentuinen, zou je zeggen. Maar lang niet alle pinguïns kunnen daar tegen. Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem heeft daarom vijftien zwartvoetpinguïns naar binnen gehaald.

Het klinkt misschien een beetje gek: pinguïns die niet tegen kou kunnen. Maar volgens de dierentuin is het een hardnekkig misverstand dat alle pinguïnsoorten in de kou leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spelen in de sneeuw werd Kwibus (3) fataal: 'Hij heeft er tien minuten van genoten'

De zwartvoetpinguïns leven normaal gesproken langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië, waardoor ze deze weersomstandigheden niet gewend zijn. 

Bij de warme kachel

Ook hebben deze vijftien pinguïns in Burgers' Zoo geen eigen rotshol ter beschikking, omdat ze nog jong zijn of nog geen partner hebben. De paartjes in de kolonie hebben wel een hol, dat ze verdedigen tegen nieuwskomers.

Deze pinguïns zijn daarom uit het verblijf gehaald om ze "elders in het park bij de warme kachel mildere tijden te laten afwachten."

Niet op Antarctica

Burgers' Zoo snapt wel waarom veel mensen denken dat alle pinguïns in koude gebieden leven. "Een van de permanente bewoners van Antarctica is de keizerspinguïn, die vanwege zijn charismatische voorkomen waarschijnlijk bij veel mensen op het netvlies gekleefd zit."

Maar eigenlijk wonen slechts drie à vier van de zeventien pinguïnsoorten permanent op Antarctica. En daar hoort de zwartvoetpinguïn dus niet bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore