Ga naar de inhoud
Creatief met vissenhuid

Auto met bekleding van zalmleer: 'Heel duurzaam'

Happy van der Heide maakt tassen en portemonnees van zalmleer Beeld © EditieNL

Het kan een uitkomst zijn voor mensen die zo duurzaam mogelijk willen autorijden: het Franse automerk DS Automobiles heeft twee nieuwe modellen op de markt gebracht waarin het interieur is afgewerkt met zalmleer. Wat kan je allemaal met dit soort leer?

Zalmleer is een stuk duurzamer dan dat van koeien-, slangen- en krokodillenhuid. Want terwijl andere dieren vaak speciaal voor het dier worden gefokt, worden zalmhuiden meestal weggegooid.

Afval

Ook bij Abbink's Visspecialiteiten in Sneek belanden veel zalmhuiden in de prullenbak. "De zalmen komen hier met schubben en al binnen", vertelt mede-eigenaar Guus Bleeker aan EditieNL. Een deel van de klanten wil de zalm echter zonder huid meenemen. "We snijden de huid er dan af en gooien deze weg, want wij kunnen er verder niks mee."

Mode
Lees ook:
Mode voor milieulovers: zo verduurzaam je je kledingcollectie

In een enkel geval is er iemand die de huiden op komt halen. "Soms zijn er mensen die er producten zoals tassen van willen maken. Die mensen geven we de huiden dan gratis mee."

Vissenhuiden

Kunstenaar Happy van der Heide is er daar een van. Zij maakt kunst en producten zoals kleding, tasjes en portemonnees van duurzame materialen waaronder vissenhuid. Niet alleen zalm, maar ook kabeljauw, zeewolf, paling en karper gebruikt ze op deze manier.

"Het is heel duurzaam, want deze huiden worden normaal als afval gezien. De huiden haal ik gewoon bij de lokale vishandel, die doen er niets meer mee", vertelt ze aan EditieNL.

Zalmverwerking

In Nederland wordt jaarlijks ruim 30 miljoen kilo zalm verwerkt. Daarvan consumeren we 20 miljoen kilo per jaar zelf. De rest wordt geëxporteerd naar België, Duitsland en Frankrijk.

In de verwerkende industrie worden zalmonderdelen als de kop, de graat en de huid niet zomaar weggegooid maar gebruikt voor visolie, vismeel en diervoer.

Looien

Het looien van de zalmhuid – zo heet het proces waarbij het tot leer wordt vermaakt – neemt een paar dagen in beslag. "Het wordt al duizenden jaren gedaan door mensen", vertelt Van der Heide. "Van oudsher gebeurde dat in Urk, maar inmiddels niet meer. Nu wordt vissenhuid op grote schaal alleen in het buitenland gelooid in fabrieken. Het is een kleine industrie, dus ook redelijk kostbaar."

Van der Heide doet het met de hand. "Je begint met het schoonmaken van de huid. Daarna ontdoe je de huid van zijn schubben. Vervolgens leg je de huid een aantal dagen in een zogenoemd looibad, met daarin het bastwater van een boom. Dat is een natuurlijk product om de vissenhuid soepel te maken."

"Vervolgens kan je het leer bewerken en bijvoorbeeld verven. Ik geef ook cursussen om mensen de technieken van het looien te leren."

Bekijk hier de video:

01:57