Sneeuwpret

Zo bouw je de beste iglo: 'Mijn geheim? Maak stenen met een cakeblik'

08 februari 2021 14:40 Aangepast: 08 februari 2021 18:22
Bouwvakker Ursula gebruikt een cakevorm voor de stenen Beeld © EditieNL

Misschien heb je er zelf eentje gemaakt gisteren, of je hebt ze in de straat zien staan: iglo's. Ze worden volop gebouwd door kinderen én volwassenen. Maar hoe maak je ze nou het best? Bouwvakker Ursula deelt haar geheim, net als bouwkundige Arno Pronk van de TU Eindhoven.

Er zijn natuurlijk tig redenen om een iglo te bouwen: omdat het leuk is en omdat het überhaupt een keertje kan. Maar volgens ijsbouwer en docent bouwkunde van de TU Eindhoven Arno Pronk is het ook een goede manier om lekker warm te blijven in de kou.

"De sneeuw isoleert en is een slechte warmtegeleider waardoor de warmte binnenin goed kan worden vastgehouden. En de kou tegelijkertijd niet naar binnen kan."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Storm en sneeuw: perfecte combi voor kiten in weiland

Arno Pronk Arno Pronk

Daarom worden iglo's ook nog echt gebruikt om in te leven. "Inuit leven in gebieden waar het buiten zo'n -20 en -30 graden is. Als zij samen in een iglo zitten en een vuurtje laten branden kan het in een iglo echt aangenaam worden. Hij smelt niet door de koude buitenlucht. De omzetting van vast naar vloeibaar kost heel veel energie en dat kan het vuur niet bijbenen. Daarom blijft een iglo gewoon staan, ook al wordt het binnen warm door een vuurtje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sneeuwbalgevecht met politie direct na verstrijken avondklok

In Nederland worden de iglo's momenteel natuurlijk niet gebouwd met het doel om erin te wonen. Maar er even in vertoeven is natuurlijk wel gezellig. Hoe bouw je dan het best en veiligst een iglo? Volgens Pronk doe je dat door met kratten een mal te maken. "Traditioneel worden iglo's met blokken gemaakt die uit de sneeuw worden gezaagd. Thuis kun je een iglo ook het beste bouwen met blokken. Gebruik een krat als vorm zodat je vaste blokken krijgt."

Erg stevig

Daarna is het een kwestie van stapelen. "Werk geleidelijk naar boven en naar het midden toe. Door zo'n constructie zetten de krachten zich af tegenover elkaar en staat een iglo erg stevig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inbreker maakt het politie makkelijk dankzij voetsporen in sneeuw

Zo gaat ook bouwvakker Urusla te werk. Samen met haar buurman Stef maakte de Tilburgse afgelopen weekend een mooie iglo. Met cakeblik en troffel in de hand gingen ze aan de slag. "Een cakeblik is mijn geheim. Flink aanstampen en dan krijg je mooie stenen voor de iglo."  

Op Facebook vroegen we jullie om foto's in te sturen van zelfgemaakte iglo's. Hieronder een kleine selectie van de vele inzendingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore