Amsterdam

Dakloze Paul slaapt dankzij donaties hele week in hotel: 'Hij moest een traantje laten'

08 februari 2021 13:38 Aangepast: 08 februari 2021 14:05
Amsterdam in de sneeuw- beeld ter illustratie Beeld © ANP foto

Een hartverwarmende actie van Marnix Geus (45) uit Amsterdam. Hij is op social media een doneeractie gestart om de dakloze Paul deze de winterse periode een warme hotelnacht cadeau te doen. Het werd zo'n succes dat Paul de hele week kan blijven en er van het geld nog meer daklozen geholpen kunnen worden.

Marnix komt Paul regelmatig in Amsterdam tegen. "Hij krijgt elke dag zoveel afwijzingen en 'sorry's' te horen. Iedereen is druk en geen mens heeft meer cash op zak. Ik maak vaak een praatje met hem zodat hij zich gezien voelt. Soms neem ik hem mee naar een pinautomaat om wat geld te halen", vertelt hij aan EditieNL.

Opvang

Vrijdag vroeg Marnix hem of hij al een slaapplek had geregeld voor de koude nachten die eraan zaten te komen. "Dat had hij nog niet. Er zijn natuurlijk wel voorzieningen geregeld vanuit de gemeente. Alle daklozen kunnen in een opvang terecht, maar echt fijn is het daar ook niet slapen met allemaal mensen op een zaaltje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sjoerd deelt toilettasjes uit aan daklozen: 'Hygiëne is met corona extra belangrijk'

Daarom stelde Marnix voor om een hotelletje te boeken. Met Pauls toestemming zette hij het ook op social media, voor als meer mensen wilden bijdragen. Het liep flink storm: vanmorgen was er al 28.000 euro ingezameld. "Een gigantisch bedrag. Ik had nooit verwacht dat mensen zo massaal zouden doneren", vertelt Marnix.

In plaats van een nacht mag Paul nu de hele week in Hotel Flipper blijven. Gisteravond is hij aangekomen. "Achteraf had ik spijt dat ik geen kamer voor zaterdag op zondag had geboekt, want toen was het ook al koud. Maar Paul heeft geen telefoon dus ik kon hem niet bereiken. Ik was nog even bang dat hij gisteren niet bij het hotel kon komen vanwege de sneeuw, maar 's avonds rond 20.00 uur kreeg ik een belletje van dat hij er was."

Emotioneel

Paul wist toen nog niet dat hij de hele week mag blijven. "Toen hij dat hoorde brak hij. Hij is ontzettend blij. Als je elke dag en nacht op straat leeft en je hebt ineens een hotelkamer en alle rust voor jezelf, is dat ontzettend fijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ryan en Blake half miljoen gedoneerd aan dakloze jongeren

Vanmorgen is Marnix bij hem op de koffie geweest om nog wat zaken te regelen. "Ik ga zorgen dat hij een prepaidtelefoon krijgt en dat er elke dag maaltijden worden bezorgd. Als het na deze week zo koud blijft, hoop ik te regelen dat hij langer kan blijven. Van de rest van het geld ga ik ook andere daklozen helpen. Want er zijn natuurlijk nog veel meer Pauls."

Dankbaar

Paul is de donateurs in ieder geval erg dankbaar. "Hij was er vanmorgen echt door geëmotioneerd en heeft een traantje gelaten. Dat was heel bijzonder om te zien."

Marnix is behalve alle donateurs ook het hotel erg dankbaar dat ze mee willen werken. "Ze doen het fantastisch. Een ander hotel in Amsterdam, Kimpton de Witt, heeft nu ook al zo'n mooi initiatief. Zij stellen kamers ter beschikking voor daklozen. Afgelopen weekend zijn er al zeven mensen ondergebracht. Ik vind het heel bijzonder dat dit gebeurt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore