Ga naar de inhoud
Streamingdiensten populair

Steeds meer mensen zeggen tv-abonnement op: 'Streamen stuk goedkoper'

Maarten kijkt al een jaar tv via streamingdiensten en wil nooit meer terug naar een provider.

Steeds meer mensen willen hun tv-abonnement opzeggen. In plaats daarvan streamen ze series en films via diensten zoals Videoland, Netflix en Disney+. "Ik had een tv met een kastje erbij, maar dat vond ik gedoe." 

In 2018 was drie procent van de Nederlanders van plan zijn tv-abonnement binnen een jaar op te zeggen. Inmiddels is dat aantal verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper. Achttien procent verwacht in de toekomst z'n abonnement op te zeggen.

'Gedoe'

Maarten (22) heeft de overstap al gemaakt. Hij kijkt alleen nog maar programma’s via Netflix en NLZIET. "Mijn televisie is ook helemaal weg uit huis. Ik kijk via mijn pc, laptop of smartphone. Ik had een tv met een kastje erbij, maar dat vond ik gedoe." 

Voorheen had Maarten een abonnement bij een provider maar hij werd aan het twijfelen gebracht door de kosten van 35 euro per maand. Tegenwoordig betaalt hij 7,95 euro voor de programma’s die hij kijkt. "Dat scheelt een heleboel", vertelt hij aan EditieNL.

Slag
Lees ook:
Slag om de Schelde gaat naar Netflix

Maarten heeft nu bijna een jaar geen tv-abonnement meer en hij is zeer tevreden over zijn overstap. "Ik vind een tv-pakket van een provider echt een ouderwets idee. Je kunt alles vooruitkijken en terugkijken, dus lineair tv kijken vind ik niet meer van nu."

Goedkoper

Dat veel mensen zoals Maarten overstappen, komt volgens techjournalist Floris Poort door het grote 'on demand'-aanbod. Ook speelt – net zoals bij Maarten – mee dat het een stuk goedkoper is. "Als je bijvoorbeeld bij Ziggo het interactieve abonnement neemt met 80 zenders, dan betaal je al snel twintig euro. Voor die prijs heb je meerdere streamingsdiensten."

Waar je zelf voor kiest, hangt er maar net vanaf wat voor type kijker je bent. "Jonge mensen hebben ruim genoeg aan een NLZIET, vooral als je graag tv-programma's terugkijkt. Die dienst heeft 35 zenders, en daar zit alles bij wat interessant is. Dan heb je misschien de Franse zenders niet, maar daar kijk je waarschijnlijk toch niet naar."

Als je sport wil kijken, ben je bij Ziggo voordelig uit. Maar als je juist geen sport kijkt zou ik Ziggo niet aanraden, want dan betaal je er wel voor."