Het is nu nog 'lekker' 8 graden, maar er is winters weer op komst. Dit weekend kan er op sommige plaatsen wel 20 centimeter sneeuw vallen en het gaat flink vriezen. De gevoelstemperatuur kan lokaal zelfs richting de -20 gaan. Hoe je daarmee omgaat weten Myron, Bart en Ewout als geen ander.
Kou-instructeur Myron Jacobs is gek op de kou. "Ik zeg ook weleens: als je de kou niet kan accepteren, kun je de warmte niet voelen", vertelt hij aan EditieNL. Samen met collega Bart Eigenhuis geeft hij gezondheidstrainingen waarbij mensen leren omgaan met de kou, bijvoorbeeld door in een ijsbad te gaan.
"We geven veel ademhalingstrainingen. Op dit moment zijn de gezondheidstrainingen enorm populair, we kunnen de vraag bijna niet aan. Er zijn veel redenen op te noemen waarom het goed voor je is. Je hebt meer energie, je bloedwaardes nemen toe en je immuunsysteem versterkt."

Volgens Myron kun je je lichaam het best goed voorbereiden op de lage temperaturen die eraan komen. "Kou blijft een element waar je rustig mee om moet gaan. Adem door je neus in en accepteer dat je de kou voelt. Je lichaam beschermt je sowieso en je romp zal altijd warm blijven." Maar volgens hem is het ook belangrijk om niet te lang buiten te blijven en dus op tijd weer naar binnen te gaan.
Extreem weer
Er zijn de afgelopen tien jaar meer uitzonderlijke weermomenten geweest. Zo werd er op 26 augustus 2010 een record verbroken voor de natste dag. Er viel toen maar liefst 141 millimeter regen. In 2012 was het in Lelystad 22,9 graden onder nul. In 2016 konden we op straat schaatsen en in 2018 hadden we een hittegolf van 29 dagen. In 2019 werd zowel de hoogste zomer- als wintertemperatuur ooit gemeten.
Bron: Weerplaza
IJszwemmers
Ook voor ijszwemmers is dit weer ideaal. Ewout Staartjes geeft cursussen volgens de Russische methode. "Ik ga maximaal twee keer in de week ijszwemmen. Dat doe ik bij mij in de buurt, in de uiterwaarden bij Deventer. Maar ook in meertjes." Ewout verheugt zich ook op het koude weer, want hoe kouder het is, hoe beter hij zich kan voorbereiden. “Met de kou is dat veel makkelijker dan met dat druilerige weer. In Siberië was het -25 graden. Dat was het fijnst voorbereiden."
'Wat een weertje hè?'
Maar waarom houden we ons eigenlijk zo veel bezig met het weer? Volgens psycholoog Suzie Geurtsen heeft het voornamelijk te maken met plannen. "Het belangrijkst is dat mensen behoefte hebben aan zekerheid. In Nederland is het weer wisselvallig, het hele jaar door. Daarom willen mensen informatie hebben zodat ze hun plannen kunnen aanpassen."

Geurtsen legt uit dat de mens graag reageert op wat er om hem heen gebeurt. "Dat geeft een veilig gevoel. Ik denk dat we er blij van worden als we duidelijkheid krijgen."
De psycholoog denkt ook dat de coronatijd invloed heeft op hoeveel we ons bezighouden met het weer. We hebben namelijk weinig anders te doen. "Als er mooi weer op komst is worden mensen blijer. Mensen willen dat fijne gevoel hebben en leuke dingen kunnen doen. Nu kun je alleen maar naar buiten, dan is het nog belangrijker voor je plannen."