GroenLinks-fractievoorzitter

Raadslid Zeist stapt op na gebruik eigen trollenleger op social media

04 februari 2021 17:05 Aangepast: 05 februari 2021 10:31
Beeld ter illutratie Beeld © Getty Images

Ronald Camstra is opgestapt als GroenLinks-fractievoorzitter in Zeist nadat hij werd beschuldigd van het inzetten van een zelf opgezet trollenleger op social media. Camstra heeft na de beschuldigingen toegegeven dat hij inderdaad nepaccounts gebruikte.

Zeistenaar Piet Oskam heeft de vermeende nepprofielen ontdekt. Hij beheert een Facebookgroep voor bewoners in Zeist en doet daarin zelf regelmatig mee aan discussies. "Ik kwam steeds in confrontatie met Ronald Camstra. Hij werd in zijn standpunt elke keer ondersteund door andere mensen op Facebook", zegt hij tegen EditieNL.

Wantrouwen

Oskam vertrouwde Camstra's achterban niet. "De stijl en tekst van deze mensen kwam overeen. Als ik doorklikte naar hun profielen zag ik foto's van onherkenbare mensen. Ze hadden ook geen goede biografie." Hij heeft Camstra in een open brief verzocht om af te treden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter pakt Nederlandse 'corona-trollen' aan

Hoewel Camstra in eerste instantie ontkende, maar wél opstapte als lijsttrekker, bekende hij later tóch achter het trollenleger te zitten. Hij zegt in een verklaring 'een domme en naïeve fout te hebben gemaakt'.

Camstra kreeg positieve reacties toen hij onder het pseudoniem Noortje van Breukelen een column schreef. "Door een andere naam te gebruiken kon ik verhalen schrijven zonder dat die direct aan mijn publieke profiel werden gekoppeld."

Hij zegt in de verklaring dat hij zich daardoor vrijer voelde om zich te uiten. "Ik kreeg ineens veel leuke reacties in plaats van de negativiteit die mijn eigen profiel her en der opriep. Daardoor werd ik overmoedig. Ik besefte onvoldoende dat het niet eerlijk, niet oprecht en niet verstandig is om me achter andere namen te verschuilen."

Ruurd Oosterwoud, desinformatie-expert en directeur van onlineplatform DROG, zegt dat nepaccounts onder andere te herkennen waren aan een overeenkomende opbouw en schrijfstijl.

Lastig te bewijzen

"Ook uit de metadata kun je veel opmaken. Let op de aanmaakdatum van een account en of de 'trollen' consequent op dezelfde momenten en onderwerpen reageren. In zo'n geval kun je ervan uitgaan dat er iets mis is", zegt hij.

Het is een makkelijke manier om een achterban of fanschare te creëren. "Ik verwacht dat er wel meer politieke partijen zijn die dit doen." Oosterwoud zegt er wel bij: "Het blijft altijd lastig om dit te bewijzen, hoewel er wel specifieke technieken voor zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore