Vliegtuigonderdelen

Vliegtuig verliest plaat: wat valt er allemaal nog meer uit de lucht?

04 februari 2021 14:49 Aangepast: 04 februari 2021 18:27
Het vliegtuig mist een plaat Beeld © Onderzoeksraad voor Veiligheid

Het kan verstandig zijn af en toe eens omhoog te kijken, want er zou zomaar wat op je hoofd kunnen vallen. Twee weken geleden verloor een vrachtvliegtuig 'ergens boven Nederland' een paneel. De plaat is nog niet gevonden. Wat valt er nog meer uit vliegtuigen?

Vermoedelijk is het paneel tijdens het opstijgen losgeraakt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid probeert te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het incident staat niet op zichzelf. Regelmatig verliezen vliegtuigen onderdelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Check je achtertuin: vrachtvliegtuig verliest paneel 'ergens boven Nederland'

"Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt", laat luchtvaartdeskundige Benno Baksteen aan EditieNL weten. "Maar het loopt zover ik weet altijd goed af." Volgens Baksteen gaat het meestal om afdekluikjes of panelen. "De meeste zijn niet zo groot en zwaar. Door de luchtstroom valt zoiets gelukkig ook niet als een kogel naar beneden. Dus het zal niet met zo'n vaart ergens op terecht zijn gekomen."

Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen

Een paneel of luikje klinkt nog redelijk onschuldig. Toch vallen er ook wel eens grotere stukken van een vliegtuig naar beneden, laat luchtvaartverslaggever van NH Nieuws Doron Sajet weten. "Twee jaar geleden is een Boeing 747 van dochtermaatschappij KLM Martinair een vleugelonderdeel verloren boven een stad in Zimbabwe."

Het onderdeel dat in Zimbabwe op de grond terecht kwam Het onderdeel dat in Zimbabwe op de grond terecht kwam

Er raakte toen gelukkig niemand gewond. Ook kon het vliegtuig gewoon veilig landen op de luchthaven. "In 2017 viel een deel van de romp van een KLM-Boeing 777 in Okasa Japan op een rijdende auto van 2400 meter hoogte." De personen in de auto bleven ongedeerd. De auto had wel wat schade.

Vliegtuigen kunnen wat missen

Tot nu toe is de schade aan de grond dus niet heel groot geweest. En de vliegtuigen die iets verloren zijn ook redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. Hoe kan dat? Volgens Benno Baksteen kunnen vliegtuigen vrijwel alles missen. "Vliegtuigen zijn zo gemaakt dat ze wel wat kunnen verliezen. Vrijwel alles is meervoudig uitgevoerd. Zo heb je meerdere motoren en besturingssystemen. Het enige wat je echt niet kan missen is een vleugel."

Het onderdeel dat op de auto terecht kwam Het onderdeel dat op de auto terecht kwam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore