Nieuw onderzoek

Zieke hond kan kankerpatiënten helpen: 'Écht de beste vriend van de mens'

04 februari 2021 12:49 Aangepast: 04 februari 2021 18:19
Hond Jumper wordt behandeld voor kanker draagt bij aan onderzoek naar de ziekte Beeld © EditieNL

Vandaag is het Wereld Kankerdag. Niet alleen mensen lijden aan deze ziekte, ook honden kunnen het krijgen. Dankzij nieuw onderzoek kunnen zieke viervoeters zelfs bijdragen aan het ontwikkelen van medicatie voor mensen met kanker.

Aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is er een nieuwe manier ontdekt om verschillende vormen van kanker te onderzoeken. Het is onderzoekers gelukt om tumoren van honden te kweken in het lab. Daarop kunnen medicijnen getest worden. Dat is alleen niet effectief voor de behandeling van de honden zelf, maar ook voor die van de mens.

Overeenkomsten

"Het is belangrijk voor de behandeling van kanker bij honden, maar ook bij de mens. De ziekte ontwikkelt zich hetzelfde, alleen heeft een hond vier poten", vertelt Sara Galac, dierenarts interne geneeskunde, aan EditieNL. Zowel de oorzaken en het ziektebeeld als de diagnostiek en de behandeling zijn namelijk vergelijkbaar. "Door te testen kunnen we achterhalen welk medicijn de groei van de tumor stopt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Egel Blueberry met mondkanker ondergaat chemotherapie: 'Het is mijn zoon'

Sommige kankersoorten komen vaker voor bij honden dan bij mensen, bijvoorbeeld het syndroom van Cushing. Deze vorm komt maar liefst duizend keer meer voor bij honden dan bij mensen. "Daardoor hebben we 1000 keer meer weefsel om dit te onderzoeken. Proefdieren zijn niet meer nodig."

Tot nu toe is er nog geen medicijn ontdekt dat de groei van de tumoren tegenhoudt. Toch is Galac erg blij met deze nieuwe manier van onderzoeken. "De hond is dus écht de beste vriend van de mens."

Jumper

De tienjarige hond Jumper is een van de honden die heeft bijgedragen aan het onderzoek. Volgens zijn baasje Heleen van Werkhoven kreeg Jumper zo’n negen maanden geleden klachten. Zo begon hij heel veel te drinken en urine te lekken. "We dachten: hè, hoe kan dat nou? We zijn toch net nog uit geweest?", vertelt Werkhoven aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Runbrandt' maakt hardloopkunst voor onderzoek naar dierenkanker

Werkhoven is bij twee verschillende dierenartsen geweest die haar vertelden dat de klachten veroorzaakt werden door ouderdom. "Ik vertrouwde het niet. Vervolgens ben ik op internet gaan zoeken en las ik over het syndroom van Cushing. Ik dacht: dit is het."

Middelgrote tumor

Werkhoven besloot lid te worden van een Facebookgroep voor mensen die te maken hadden met het syndroom van Cushing. Ze kwam terecht bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, waar bleek dat Jumper een middelgrote tumor had. Op 25 januari kon de hond onder het mes.

Toen er aan Werkhoven gevraagd werd of ze wilde bijdragen aan het onderzoek hoefde ze hier niet lang over na te denken. "Ik heb een kennis met het syndroom van Cushing. Van een afstand heb ik gezien wat voor lijdensweg dat is. Als mijn hond dus indirect kan bijdragen aan medicijnen tegen deze ziekte, dan werk ik daar zeker aan mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore