Ga naar de inhoud
Blokken of zakken?

Eindexamenscholieren moeten het zelf doen – maar hoe?

Leraar Joost van Oort Beeld © EditieNL

Leerlingen die nu in hun eindexamenjaar zitten, gaan moeilijke tijden tegemoet. Ze moeten zich thuis voorbereiden op hun eindtoetsen. Gevreesd wordt dat ruim een derde van de leerlingen gaat zakken. Er moet wat gebeuren, vinden leerlingen en docenten.

Uit een rondgang onder schoolbesturen door het FD blijkt dat 30 tot 40 procent van de eindexamenleerlingen mogelijk zakt. Ter vergelijking: in 2019 is 8 procent gezakt.

Astrid Klijmij, docent van het Scala College, herkent dat beeld. "Ik denk dat ze er slechter voor staan dan andere jaren. De focus van de leerlingen is te weinig gericht op het eindexamen. Terwijl er normaal echt een eindexamen-vibe hangt. Nu is de concentratie vooral op de coronamaatregelen. De leerlingen kijken echt wel met angst naar het eindexamen."

Scholieren
Lees ook:
Scholieren willen ander eindexamen: 'Achterstand alleen maar groter'

Ook scholierenorganisatie LAKS maakt zich zorgen. "De kwaliteit van onderwijs gaat hand in hand met het fysieke onderwijs. Je kan de lesstof beter tot je nemen als je van een docent les krijgt. En naast het cognitieve gedeelte zien we meer nadelen aan het online onderwijs. De depressieve gedachtes bij leerlingen nemen toe en dat zien we terug in cijfers."

Verlengen

Het LAKS en de VO-raad gaan deze week overleggen over eventuele aanpassingen van de examens. Zo zou de normering verlaagd kunnen worden of zouden de centrale examens net als vorig jaar geschrapt kunnen worden. Ook zou het schooljaar verlengd kunnen worden, zodat de leerlingen meer tijd krijgen om te leren.

Scholieren
Lees ook:
Scholieren smeken de examens af te schaffen, maar hoe verstandig is dat?

Maar hoe doe je dat dan, alleen thuis voor je examens leren? Volgens geschiedenisdocent Joost van Oort van het MC Agora in Nijmegen is het haast niet te doen zonder docent. Van Oort maakt zelf al jaren video's voor zijn leerlingen. 

"Wat ik doe is filmpjes maken en de stof uitleggen. Dat is heel belangrijk, maar het is puur om de stof tot je te kunnen nemen. Maar je moet ook wat met de informatie doen en erover praten."

'Samen over hebben'

En dat kan niet met alleen maar kijken naar een filmpje, leerlingen moeten er vervolgens ook iets mee gaan doen.

Hij merkt dat sinds de kerstvakantie zijn filmpjes veel vaker bekeken worden. "Sinds de middelbare scholen dicht zijn, merk ik dat ook leerlingen van andere scholen mijn video's bekijken. Ik hoop dat kinderen er samen naar kijken en het er dan over gaan hebben."

Bekijk hier de video:

01:59