Matlas

'Krijgers met lange manen': fotografen verzamelen 'Haagse Matjes'

03 februari 2021 11:26 Aangepast: 03 februari 2021 11:44
'Bleke' en 'Wil' uit de Matlas Beeld © Matlas: Rein Langeveld en Daniel Heikens

Sommige mensen hebben er nu per ongeluk een als coronacoupe, anderen dragen hem juist als statement: het matje. Het kapsel met een reputatie werd in steden als Den Haag veel gedragen maar dreigt langzaam uit te sterven. Om dat te voorkomen wordt dit fenomeen nu vereeuwigd in het boek De Matlas.

Rein Langeveld, Daniel Heikens en Joost Nijhuis interviewden en fotografeerden voor het boek tientallen Haagse matdragers. De fascinatie voor het kapsel begon al vroeg bij de heren. "Als jonge pubers waren we al gefascineerd door matjes", zegt Daniel Heikens tegen EditieNL. "Als wij jongens op straat zagen lopen met een matje dan keken we even om, daar waren we toch wel door geïmponeerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keert het matje terug? 'De jaren tachtig zijn heel erg aanwezig in de mode'

Toen de heren later de kunstacademie gingen doen hadden ze ineens de tools om er wat mee te doen. "We hadden ineens twee fotografen en een vormgever en daarmee alles in huis om het met uitsterven bedreigde kapsel vast te leggen."

Cultureel erfgoed

Bijna tien jaar geleden begonnen ze met het fotograferen van Haagse matten. "Het is een stukje Haags cultureel erfgoed, dachten we. We wilden het vastleggen voordat het zou verdwijnen. Toen we er wat meer onderzoek naar deden kwamen we erachter dat het eigenlijk een wereldwijd fenomeen is." Om inzicht te geven waar ter wereld de mat allemaal gedragen wordt kwamen ze met het idee om er een atlas van te maken: De Matlas.

'Joop' 'Joop'

De Matlas geeft een inkijkje in de persoon achter de mat. "Ik heb zelf ook een matje gehad, puur om te kijken wat de reacties erop zijn. En die zijn er behoorlijk. Ik kreeg veel blikken en daar voelde ik me niet goed bij dus ik heb hem snel weer afgeschoren."

En daar zijn de jongens die écht een mat dragen zich volgens Heikens ook van bewust. "Ze weten wat voor impact het heeft op de omgeving. Zo vertelde oud ADO-speler Michel Adam dat hij – en de supporters – de mat droegen om de tegenstander toch een beetje te imponeren. Als krijgers met lange manen."

Pilot

"De Haagse editie is eigenlijk een pilot. We willen er uiteindelijk een wereldwijde atlas van maken." Om dat voor elkaar te krijgen zijn de jongens een crowdfunding gestart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore