Trend op TikTok

Blarenpleister tegen acne? 'Je kan er juist meer puistjes van krijgen'

03 februari 2021 14:38 Aangepast: 03 februari 2021 18:04
Ook TikTokker Denise Anna probeerde het uit. Beeld © EditieNL

Een blarenpleister tegen puistjes. Als we veel TikTokkers moeten geloven is dat het nieuwe middel in de strijd tegen acne. Maar is dat wel het beste idee om van pukkeltjes af te komen?

TikTok staat er vol mee: filmpjes waarin mensen een blarenpleister op hun gezicht plakken om daarmee puistjes te bestrijden. Ook TikTokker Denise Anna probeerde het uit, al maakte ze er geen filmpje van.

"Ik heb het direct uitgeprobeerd toen ik het zag", vertelt ze aan EditieNL. "Ik heb een blarenpleister klein geknipt, deze erop geplakt en ben er een nachtje mee gaan slapen. De volgende ochtend zat het witte van de puist op de pleister. Dus ik had de indruk dat het wel werkte."

Onderhuidse ontsteking

Toch is het niet aan te raden, zegt dermatoloog Menno Gaastra. "Heel slim is het niet, je kan er namelijk juist andere puistjes van krijgen."

Een blarenpleister werkt voor blaren omdat het een soort tweede huid creëert. "Een extra laagje, waardoor de blaar beschermd is en de huid hierdoor sneller herstelt." Maar als je dat op een puistje plakt, wordt het effect heel anders: "Dan kan de warmte ter plekke niet goed reguleren. Plaatselijk kan de huid warm worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Puistjes op kin door mondmasker: 'Acne is weer helemaal terug'

De rijping van het puistje - als de pus eruit komt - gaat daardoor sneller, waardoor het volgens de dermatoloog kan lijken alsof de blarenpleister effect heeft. "Maar als de puist rijpt en je hebt er zo'n pleister over, kan de troep er aan de buitenkant niet uit. Met als mogelijk gevolg dat er ook onderhuids een ontsteking ontstaat", zegt Gaastra.

Dit soort pleisters worden er geplakt Dit soort pleisters worden er geplakt

En op die manier kun je dus juist meer puistjes krijgen.

Sneeuwbaleffect

Maar grote kans dat een hoop jongeren het alsnog gaan uitproberen, denkt Denise Anna. "Je ziet veel van dit soort hypes op TikTok. Iedereen doet elkaar na, het is een sneeuwbaleffect. In dit soort filmpjes worden nooit deskundigen aangehaald, dus wat dat betreft moet je inderdaad zelf goed opletten en je afvragen of het niet gevaarlijk is", zegt ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore