Einde van een tijdperk

NS stopt met railcatering: 'Ik bood niet alleen koffie maar ook een luisterend oor'

01 februari 2021 17:41
Laila met het railcateringuniform dat een plekje krijgt in het Spoorwegmuseum Beeld © NS

Geen kop koffie, stroopwafel of croissant meer voor treinreizigers. NS stopt na ruim veertien jaar met railcatering. Sinds de coronacrisis werd er al geen eten en drinken in de treinen meer verkocht, maar nu is definitief besloten dat de cateringdienst niet meer terugkomt.

De afschaffing van railcatering heeft te maken met de toename in het aantal stationsvoorzieningen. "Railcatering is opgericht in een tijd dat veel stations er ronduit sober bij lagen", zegt Anneke de Vries van de Raad van Bestuur van NS.

De afgelopen jaren zijn er veel voorzieningen bijgekomen. Reizigers kunnen bij veel winkels terecht voor een kop koffie of versnapering voor onderweg. "Dat was terug te zien in de omzet die al langer terugliep." 

Bijzondere gesprekken

Laila (29) heeft acht jaar gewerkt bij de railcatering en vindt het jammer dat het stopt. "Het is meer dan alleen eten en drinken verkopen. Veel mensen vinden het leuk om een praatje te maken en zijn op zoek naar een luisterend oor. Ik heb zoveel gezellige gesprekken gehad en mensen geholpen met hun reis. En onderweg zie je nog wat van Nederland ook", vertelt ze aan EditieNL.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe treinen kijken op tv Nederland tot rust brengt: 'Yoga voor de ogen'

Eén gesprek herinnert ze zich nog in het bijzonder. "Ik zag twee jaar geleden een vrouw met een heel mooie ketting met allemaal gekleurde kralen. Ik gaf haar een compliment en we raakten aan de praat. Ze vertelde dat ze net een kleinkind had gekregen en daarnaar onderweg was."

Na afloop van het gesprek bedankte de vrouw Laila voor de gezelligheid. "Ze zei dat ze ontzettend blij was geworden van ons gesprek en dat ik een uniek persoon ben. Daarna boog ze naar me toe en fluisterde in m'n oor dat ik mijn hand moest uitsteken. Ze legde haar ketting erin en vouwde m'n hand dicht. Ik wilde het sieraad natuurlijk niet aannemen, maar ze stond erop dat ik 'm zou houden. Ik moest haar beloven dat ik altijd zo vrolijk en betrokken zou blijven. Dat vergeet ik nooit meer."

Levenservaring

Laila vindt het jammer dat de railcatering nu stopt. "Als het aan mij had gelegen was ik nog jaren doorgegaan. Het werk heeft veel voor mij betekend, ik heb echt levenservaring opgedaan. Ik heb geleerd om te gaan met afwijzing en veel mensenkennis gekregen. Op psychologisch gebied is het een heel goede training voor me geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinen uitgevallen door zieke verkeersleider: 'Komt vaker voor'

Om niet vergeten te worden krijgt het uniform een plek in de collectie van het Spoorwegmuseum in Utrecht. De railcateringmedewerkers zijn nu werkzaam op de stations, bijvoorbeeld bij AH to go, Julia's en Rituals. Laila begint binnenkort bij de Kiosk op Utrecht Centraal. "Ik zal mijn collega's van de railcatering misschien niet meer zo vaak zien, maar we houden zeker contact. We hebben vriendschappen voor het leven opgebouwd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore