Relschoppers

Blauwe verf toevoegen aan waterkanon? 'Drie dagen boenen'

28 januari 2021 16:44 Aangepast: 28 januari 2021 18:35
René van Gemert ontwikkelde een blauwe spray Beeld © EditieNL

Na de rellen van afgelopen week ging op social media de vraag rond of er niet een blauw kleurtje aan het waterkanon kan worden toegevoegd. Op die manier zijn relschoppers makkelijk op te sporen. Zou het een optie zijn?

Het zou de zoektocht naar de relschoppers een stuk makkelijker maken als ze er allemaal uit zouden zien als een smurf. En in theorie zou het kunnen, denkt René van Gemert van Personal Safety Products. Hij ontwikkelde een blauwe spray die je voor je eigen veiligheid kunt gebruiken. "De X-marker is ontwikkeld om aanvallers van je af te houden en diegene die jou aanvalt te markeren met een blauwe kleurstof die drie dagen blijft zitten."

Deze oproep werd veel gedeeld Deze oproep werd veel gedeeld

Het spuitbusje wordt nu gebruikt door particulieren en beveiligers maar bijvoorbeeld ook door conducteurs die te maken hebben met agressie. "Het is een onschadelijke stof die ervoor zorgt dat iemand korte tijd niks kan zien en dat je drie dagen blauw blijft."

'Smurfen op straat'

De kleurstof is er niet af te krijgen, hoe hard je ook boent. Politietrainer Eric Sanders van PROcenter ziet het al helemaal voor zich, toch is het volgens hem absoluut geen optie. "Het is een grappige gedachte, allemaal smurfen op straat. Maar het is 'naming en shaming', dat zie ik in Nederland niet snel gebeuren", zegt hij tegen EditieNL.

Bovendien is het volgens hem ook niet waar een waterkanon voor bedoeld is. "Een waterkanon is erop gericht relschoppers uit elkaar te halen, om de rust te laten wederkeren. Het is niet bedoeld om relschoppers te identificeren."

Verslaggever Maarten Holla is nog wel een paar dagen blauw Verslaggever Maarten Holla is nog wel een paar dagen blauw
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stratenmaker zoekt relschoppers: 'Bij ons mag je stenen gooien'

Verslaggever Maarten Holla onderzocht vandaag de voor- en nadelen van de blauwe verf. Hij is de komende dagen te herkennen aan een blauwe arm.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore