Bescherming

Dubbel mondkapje dragen: heeft dat zin?

28 januari 2021 14:44 Aangepast: 28 januari 2021 18:27
Verslaggever Gerben test een dubbel mondkapje Beeld © EditieNL

Veel Amerikanen dragen dubbele mondkapjes. Niet alleen bezorgde burgers maar ook Biden en Obama werden gezien met dubbele mondkapjes. Heeft dat zin?

Volgens de Amerikaanse immunoloog Dr. Fauci zou het waarschijnlijk beter zijn tegen het virus om twee mondkapjes te dragen. Maar is dat echt zo? Nederlandse deskundigen zijn nog niet overtuigd.

"Het dragen van twee mondmaskers over elkaar lijkt mij niet zinnig", zegt professor Medische Technologie Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente. "Als je ademt dan blaas je lucht uit - er moet een halve liter lucht weg. De lucht verdwijnt op de plekken waar de minste weerstand is,  bijvoorbeeld de zijkanten van het mondkapje."

Volgens hem lekken alle maskers. "Ik vermoed dat als je twee maskers over elkaar draagt je die weerstand twee keer gaat verhogen en dan drukt die lucht er nog sterker uit."

Ook microbioloog en hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss denkt dat twee mondkapjes over elkaar dragen geen zin heeft. "Als je een goed mondmasker draagt hoef je er niet nog een tweede overheen te dragen. Dat maakt het ademen alleen maar moeilijker", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk en Duitsland adviseren medische mondkapjes, waarom wij niet?

De combinatie van twee maskers zorgt ervoor dat het mondkapje dichter tegen de mond aan wordt gedrukt. "Het ziet er beter aangesloten uit maar het doet waarschijnlijk helemaal niks."

Medisch masker

Wat volgens hem wel werkt zijn medische maskers die nu ook bij de drogist te koop zijn. "Ik hoop dat we ernaartoe gaan dat iedereen deze gaat dragen."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore