Ga naar de inhoud
Onderzoek UMCG

Onderzoek naar kromme penis: 'Mannen weten vaak niet dat ze het hebben'

Volgens seksuoloog Nijman is het belangrijk dat er meer aandacht voor het probleem komt Beeld © EditieNL

Het is een onderwerp waar volgens de Groningse onderzoeker Daan Mohede nog een groot taboe op zit: de ziekte van Peyronie, oftewel een kromme penis. De uroloog in opleiding deed onderzoek naar deze aandoening want er is volgens hem te weinig aandacht voor.

De kromme penis komt bij vijf tot negen procent van de witte westerse mannen voor, en dan vooral bij mannen boven de vijftig. "Het is een ziekte die voorkomt bij mannen met Noord/West-Europese genen", legt onderzoeker Daan Mohede uit. "Niet iedereen die de aandoening heeft weet dat. Daarom zou er meer over gepraat moeten worden."

Duim
Lees ook:
Duim opsteken als je seks wil: 'Belangrijk dat er aandacht voor is'

Bij mannen die deze aandoening hebben ontstaat er littekenweefsel op het bindweefsel in de penis. "Daardoor verliest dat gedeelte van de penis zijn elasticiteit waardoor bij de erectie de penis naar boven buigt. Dat gaat vaak gepaard met heel veel pijn en in extreme gevallen kan de penis in een hoek van negentig graden komen te staan."

Seksleven beïnvloeden

Maar ook de minder extreme voorbeelden kunnen voor veel ellende zorgen, denkt seksuoloog Nynke Nijman. "Het kan je seksleven enorm beïnvloeden", zegt ze tegen EditieNL. "Als de penis krom staat, is penetratie lastig omdat hij er soms niet goed ingaat. Als de penis er wel ingaat kan het bij vrouwen erg veel pijn doen."

Ook mannen die geen relatie hebben kunnen er veel hinder door ondervinden. "Mannen kunnen onzeker worden en het moeilijk vinden om een nieuwe intieme relatie aan te gaan."

Er moet volgens de seksuoloog en de chirurg in opleiding meer aandacht komen voor het probleem zodat mannen weten dat het bestaat en – als ze het hebben – ermee naar de dokter kunnen gaan.

Oefeningen

Hoewel de oplossingen helaas nog niet voor het oprapen liggen. "Er moet nog meer onderzoek naar komen", gaat Mohede verder. "Er is een medisch strekapparaat wat rek-en-strekoefeningen doet met de penis, maar dit is vaak onprettig en moet voor een lange periode dagelijks gedaan worden. Het kan ook geopereerd worden, maar dat is niet altijd succesvol."

Ook Nijman denkt dat meer aandacht kan helpen. "Het is wat dat betreft een beetje te vergelijken met het moeilijker vochtig worden van vrouwen in de overgang. Dat wordt meer besproken en speelt in ongeveer dezelfde leeftijdscategorie. Maar omdat dit meer bekend is, kan er sneller wat aan gedaan worden."

Bekijk hier de video

02:14