Ga naar de inhoud
Buikwandcorrectie

Dylan (18) viel 70 kilo af, maar krijgt operatie overtollig vel niet vergoed

Dylan voor en na zijn transformatie Beeld © Eigen foto

In nog geen drie jaar tijd viel Dylan van Beem (18) zo'n zeventig kilo af. Een transformatie waar hij trots op is, maar wat hem ook belemmert. Het overtollige vel zit hem namelijk flink in de weg en de nodige operatie krijgt hij niet vergoed. "Je sleurt je oude zelf mee."

"Als ik langer zo was doorgegaan, dan hadden we dit gesprek niet kunnen voeren", zegt Dylan. "Ik woog op mijn vijftiende 170 kilo. Op een gegeven moment schiet het je binnen: wat ben ik nou aan het doen?"

Er moest verandering komen en dus gooide Dylan zijn leven om. Met succes: het lukte hem om zeventig kilo af te vallen. "Ik ben zes dagen per week twee uur in de week gaan sporten. En goed mijn eten bijhouden."

Anderen motiveren

Vooral het sporten vond hij eigenlijk helemaal niet zo erg. "Ik was vroeger al heel sportief. Maar ik at te ongezond en te veel. Eten is negentig procent van je progressie, als je ongezond blijft eten dan schiet het niet op."

Esther
Lees ook:
Esther was veel te zwaar, nu rent ze marathons: 'Ik begon al moe aan de dag'

Het was wennen om zijn levensstijl om te gooien, maar toch zette hij door. "Het afvallen zelf vergt veel discipline, maar het motiveerde me dat ik de verandering bij mezelf zag." En daar wil hij nu ook anderen mee motiveren. "Ik coach nu zelf ook. Dat motiveert, want je hebt in die persoons schoenen gestaan."

'Geen medische noodzaak'

Toch staat Dylan nog steeds iets in de weg: hij heeft veel overtollige huid. De operatie om daar vanaf te komen, wordt niet vergoed. Een buikwandcorrectie wordt namelijk alleen vergoed als er een medische noodzaak is, en dat is bij Dylan officieel niet het geval.

"Je moet smetvlekken hebben, of derdegraads brandwonden, of huidplooien dieper dan 6 centimeter. Of je huid moet tot het midden van je bovenbeen komen." Dat is bij Dylan niet zo, maar last heeft hij er wel van. "Mentaal stoort het meer dan fysiek - maar als ik een uur heb gelopen dan voel ik ook dat het er zit."

Claudia
Lees ook:
Claudia viel zelf 39 kilo af: 'Ik durfde niet meer naar de dokter'

Het vel geeft Dylan het gevoel dat hij zijn oude zelf meesleurt. "Als je in de spiegel kijkt... dan zie je toch dat door je kleding heen, en je weet dat dat er zit", legt hij uit.

Duizenden euro's

Dylan komt wel in aanmerking voor de operatie, omdat zijn BMI onder de 30 zit (dit is een criterium, red.). "En dat is erg op het randje, want ik heb erg veel spieren opgebouwd en die wegen zwaarder dan vet. Maar bij het BMI kijken ze alleen naar lengte in verhouding met je gewicht."

Hij moet een operatie dan zelf betalen. Daarom is hij een crowdfunding opgestart, waar al veel geld voor hem is opgehaald. "Mijn buik kan nu vergoed worden daarmee", zegt hij blij. "Mijn borsten moeten ook gedaan worden, maar dat kost dan ook weer zo'n 3000 tot 4000 euro."

Vrijdag heeft hij een consult bij Isala in Zwolle. Dan krijgt hij te horen of hij definitief geen vergoeding krijgt. "Maar het is al 99 procent zeker", zegt Dylan. "Maar mijn operatie komt sowieso goed, door de crowdfunding kan ik het alsnog plannen."

Maar hij hoopt ook om anderen met hetzelfde probleem te kunnen helpen. "Ik ben nog jong, er zullen vast meer kinderen zijn die dit hebben, maar het niet durven te laten zien. Ik hoop later mensen met hetzelfde probleem te helpen bij het afvallen, of bij het regelen van zo'n vergoeding."