Ga naar de inhoud
Implanteerbare Cardioverter Defibrillator

Heb je een inwendige defibrillator? Draag je iPhone 12 dan niet in je borstzak

Mirjam Hoekjen - draagt een ICD Beeld © EditieNL

Als je hartpatiënt bent en een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) draagt, kun je maar beter een iPhone 12 uit je buurt houden. Daarvoor waarschuwt Apple op haar site. De ICD's kunnen namelijk verstoord raken door de magneten die in de iPhone 12 verwerkt zijn. Mirjam (39) draagt een ICD, zij moet bij meerdere apparaten opletten.

De nieuwe iPhone en de daarbij behorende accessoires die draadloos opgeladen kunnen worden, bevatten magneten die de werking van een interne defibrillator kunnen verstoren. Dat geldt voor meerdere apparaten weet Mirjam Hoekjen, ze draagt al zeven jaar een ICD. "Als je een magneet op je ICD plaatst, dan geeft hij automatisch een alarmsignaal af. Dat is een beschermingsmechanisme", zegt ze tegen EditieNL.

"Ik heb een paar keer gehad dat-ie af ging. Zoals in een supermarkt in Frankrijk: daar stond ik te lang tussen de poortjes bij de kassa. Ik ben ook ooit in slaap gevallen met een iPad-hoes op mijn borst. Daar zit ook een magneet in."

Home Monitoring

Mirjam maakt gebruik van Home Monitoring, dat wil zeggen dat haar ICD in verbinding staat met een kastje naast haar bed. "Het apparaat vangt elke dag signalen op van mijn ICD. Stel ik heb vandaag een ritmestoornis gehad en ik heb het niet door gehad, dan zendt mijn ICD een signaal door naar het apparaat, en die stuurt het door naar mijn cardioloog. Hij kan dan direct contact met mij opnemen."

Maarten
Lees ook:
Maarten heeft, net als Daley Blind, een inwendige defibrillator: 'Alsof bliksem inslaat'

Daarom maakt ze zich niet heel veel zorgen om de nieuwe telefoons. Bij andere apparaten is ze wel alert. Zo kookt ze niet op inductieplaten, want die hebben een elektromagnetische straling. "En ook op festivals let ik op dat ik niet te dichtbij boxen sta, van die professionele luidsprekers."

Onrust bij patiënten

Volgens cardioloog Liselot van Erven van het LUMC komt die verstoring van de ICD's door de elektromagnetische straling van de apparaten. "Alle ICD's zijn daar gevoelig voor. Dus als je in de buurt van een magneet komt, dan wordt de functie van de hartritmestoornis herstellen gedeactiveerd." En dat kan problemen opleveren. "Er is veel onrust bij patiënten, velen hebben ons gebeld hierover."

Naast de nieuwe iPhone zijn er volgens Van Erven meerdere apparaten waar hartpatiënten met een ICD beter afstand tot kunnen houden. "Zoals inductieplaten, of draaiende elektrische apparaten, zoals een boor. Het gaat om apparaten die een magnetisch veld opwekken."

Apple stelt nu dat gebruikers met een pacemaker of interne defibrillator voor de zekerheid het beste minstens 15 centimeter afstand moeten bewaren tussen hun pacemaker en hun iPhone 12 en MagSafe-accessoire. Voor iPhone 12-modellen die draadloos opgeladen worden, raadt Apple een afstand van minstens 30 centimeter tot de pacemaker aan.

De waarschuwing geldt voor de iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro en 12 Pro Max, MagSafe-accessoires en de MagSafe- en MagSafe Duo-laders.

Bekijk hier de video:

01:58