Nubische giraffe

Giraffe van bedreigde soort geboren in Safaripark Beekse Bergen

27 januari 2021 11:34
Giraffe Christine Beeld © Beekse Bergen/Mariska Vermij - van Dijk

Bijzonder babynieuws uit Safaripark Beekse Bergen. Daar is deze week een Nubische giraffe geboren. Dat is een van de meest bedreigde giraffensoorten. Het jong heeft de naam Christine gekregen.

Het gaat goed met Christine. "Binnen een kwartier na de geboorte stond ze al stevig op haar pootjes en ze drinkt veel bij moeder Gerda. Dat is het belangrijkste bij een pasgeboren giraffe", zegt dierverzorger Rolf Veenhuizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sitatoenga geboren in Beekse Bergen: 'Eerste geboorte van 2021'

Het pasgeboren vrouwtje is slechts het derde jong van de bedreigde soort dat in de afgelopen twaalf maanden ter wereld kwam in Nederland. De Nubische giraffe is te herkennen aan de poten: onderaan hebben die geen vlekken en zijn de poten wit van kleur.

"Daarnaast heeft deze soort minder gekartelde vlekken dan andere giraffensoorten."

Jagen

In het wild, vooral savannes in Afrika, gaat het niet goed met de diersoort. Het leefgebied van de giraffensoort wordt namelijk steeds kleiner door ontbossing.

"Daarnaast wordt er op de Nubische giraffe gejaagd. Deels vanwege hun vlees, maar ook de haren uit de staart zijn van grote waarde voor de stropers. Van die haren worden bijvoorbeeld armbanden gemaakt", zegt dierverzorger Veenhuizen. 

Christine blijft voorlopig nog op stal Christine blijft voorlopig nog op stal

Savanne ontdekken

Bij het safaripark zijn ze dan ook maar wat blij met de geboorte van het jong. Voorlopig zal Christine nog op stal blijven. "Vanwege de weersomstandigheden kiezen we ervoor om haar, samen met haar moeder, nog even binnen te houden. Zodra het weer beter is, mag Christine de savannes gaan ontdekken."

In totaal leven er 31 giraffen in Safaripark Beekse Bergen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore