Ga naar de inhoud
Geen hotels, maar ziekenhuizen

Van het Torentje tot Wuhan: Anna (19) ontwierp het spel Coronapoly

De bekende gezichten van de crisis dienen als pionnen Beeld © Anna Grooten

Het startpunt is Wuhan en in plaats van naar de gevangenis moet je in quarantaine. De nieuwe Monopoly-versie van Anna Grooten uit Heerenveen staat helemaal in het teken van corona. "Er zijn geen hotels, maar ziekenhuizen."

Van het RIVM tot het OMT en van de demonstraties tot de bruiloft van Grapperhaus: de 19-jarige Anna heeft bij het maken van het spel overal aan gedacht. Je kunt in haar spel niet alleen gebouwen kopen zoals het Torentje, het Catshuis en het Binnenhof, maar ook allerlei soorten vaccins en corona-apps.

Inspiratie

De student voeding & diëtiek werd geïnspireerd op TikTok, waar ze een andere coronaversie van Monopoly voorbij zag komen. "Ik vond het idee heel leuk, maar het bord niet zo. Dus ben ik aan de slag gegaan met m'n eigen editie."

Iris
Lees ook:
Iris en Corné gaan door alle straten van Monopoly fietsen

Het kostte flink wat werk. "Ik ben twee weken bezig geweest met bedenken wat er op het bord moest komen. Alles moest kloppen. Zo zijn er geen hotels, want we kunnen niet op vakantie. In plaats daarvan koop je ziekenhuizen." Je kunt het spel spelen als Hugo de Jonge, Diederik Gommers, Irma Sluis of een van de andere bekende gezichten uit de crisis.

Zelfs alle Kans- en Algemeen Fonds-kaartjes zijn in coronastijl. Ze leest er een voor: "De tweede lockdown is voorbij en de winkels zijn weer open. Je komt Hugo de Jonge tegen en complimenteert hem met zijn geweldige schoenenkeuze. Je krijgt 25 euro vanwege dit aardige compliment."

Uitgeven

Plannen om het spel uit te geven zijn er nog niet. "Daar komt veel bij kijken", zegt ze. "Misschien dat we het idee wel delen met het bedrijf dat Monopoly uitgeeft."

Maar eerst moet ze het zelf nog spelen. "Dat hebben we nog niet gedaan omdat het spel nog niet geplastificeerd is. Ik denk dat het er dit weekend wel van gaat komen."