Burgemeesters roepen ouders op hun kinderen binnen te houden, zodat ze niet gaan rellen op straat. Kun je als ouder een rol spelen? "Je moet keiharde grenzen stellen en hier duidelijke consequenties aan koppelen."
Volgens de politie zijn de meeste relschoppers van de afgelopen dagen tieners en twintigers, vertelde Willem Woelders van de Nationale Politie in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1. De jongste verdachte die is opgepakt is veertien jaar. Omdat veel relschoppers nog thuis wonen, schakelen burgemeesters de hulp in van de ouders.
Oproep
Zo heeft Henk Jan Meijer, waarnemend burgemeester van Enschede, middelbare scholen opgeroepen om een beroep te doen op de ouders om hun kinderen thuis te houden. Hij wil dat ouders met hun kinderen praten over de onrust in de stad. Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vraagt ouders om jongeren binnen te houden, uit vrees voor nieuwe rellen.

Als ouder kun je inderdaad een belangrijke rol spelen, legt pedagoog Krista Okma uit. "Ten eerste is het belangrijk om de gevoelens van jongeren heel serieus te nemen. De invloed van de coronacrisis op jongeren is enorm. Als je een jaar of achttien bent en je hebt nul privacy, hebben zo'n crisis en een avondklok heel veel impact. Sociaal contact is voor hen essentieel. Praat daarom met je kind over zijn of haar gevoelens."
Lange termijn
Ze raadt ook aan om te bespreken wat de gevolgen zijn als je meedoet met rellen. "Leg uit dat ze een boete en zelfs een strafblad kunnen krijgen, en wat de gevolgen voor de toekomst zijn – tot celstraffen aan toe."

Dat is belangrijk omdat kinderen in mindere mate met de lange termijn bezig zijn. "Jongeren voorzien de consequenties van hun daden niet. Ze denken vooral aan de korte termijn en handelen daarnaar."
Opvoedprobleem
De rellen zijn gedeeltelijk te wijten aan opvoedprobleem dat al jaren speelt, denkt puberexpert Marina van der Wal. "Wat we nu zien is de rekening die we krijgen van de afgelopen twintig jaar opvoeden, waarin we er steeds mee bezig zijn geweest dat leuk moet zijn voor onze kinderen", zegt ze tegen EditieNL.
"We zeggen allemaal tegen onze kinderen: jij moet doen wat je leuk vindt. Ouders gaan in onderhandeling en willen het leven van hun prinsjes en prinsesjes zo aangenaam mogelijk maken. We hebben allemaal gelachen om juf Ank en de serie Luizenmoeder, maar het is de pijnlijke waarheid."

Omdat ze gewend zijn hun zin te krijgen, reageren ze slecht op de lockdown. "Jongeren trekken het niet dat ze onder druk gezet worden en voor de gezondheid van een ander niet de deur uit mogen. Nee is niet het antwoord waar ze aan gewend zijn. Ze zijn gewend te kunnen onderhandelen. Door deze manier van opvoeden worden ze niet veerkrachtig."
Grenzen stellen
Ook Van der Wal raadt ouders aan om het gesprek aan te gaan. "Je moet nu streng zijn. Dat wordt geen gezellig gesprek, maar je moet je rol van ouder innemen. Zeg tegen je kind dat je hem of haar aangeeft als er gereld wordt. Je moet keiharde grenzen stellen en hier duidelijke consequenties aan koppelen."
Eenvoudig wordt het niet. "Kinderen hebben geleerd dat nee ook een antwoord is. Verwacht niet dat je met één gesprek alles op kan lossen. Er is te veel achterstallig onderhoud te doen. Dat trek je niet zomaar recht."