Ga naar de inhoud
Livestream op Instagram

Razende reporter Roelvink: verslaggever of relschopper?

Dave Roelvink was gisteren bij de rellen in Amsterdam Beeld © EditieNL

Tijdens de rellen deden influencers als Dave Roelvink en Harrie Snijders gisteren verslag op Instagram, terwijl zij zelf tussen de relschoppers stonden. Noemen ze zichzelf terecht reporters of verheerlijken ze de rellen door zo sensationeel mogelijk te livestreamen?

De rellen waren gisteren urenlang te volgen via Instagram. Verschillende influencers stonden tussen de relschoppers om 'verslag te doen' van de situatie. Zo zagen 300.000 mensen hoe Dave Roelvink in het heetst van de strijd tussen de demonstranten in Amsterdam stond.

'Razende reporter'

Vorig weekend was Dave ook op het Museumplein toen het daar uit de hand liep. Ook bij de volgende rel belooft hij weer van de partij te zijn als razende reporter, zoals hij zichzelf noemt.

Romeo's
Lees ook:
Romeo's ingezet bij rellen: 'Dat ze anoniem blijven is van levensbelang'

"Ik heb vrijwel niks te doen qua werk op dit moment", vertelt Dave aan EditieNL. "En vorige week waren demonstraties recht voor mijn deur. Ik heb toen mijn telefoon gepakt en ben op m'n slippers naar buiten gegaan. Ik wilde laten zien hoe het eraan toeging."

Reacties

Hij kreeg veel positieve reacties. "Mensen zeiden dat ik het heel anders liet zien dan de media. Dat vinden ze leuk. Daarom ben ik gisteren weer verslag gaan doen. Ik ben natuurlijk een beetje rebels, dus als ik het doe dan vind ik het leuk om midden in de 'heat' tussen de mensen te staan. Ik heb ook al een keer een tik met een stok gehad toen ik op een plek stond waar iedereen werd weggedreven."

Geen demonstrant

De influencer beweert dat hij absoluut niet ter plekke is om zelf te protesteren. "Ik distantieer me niet van de demonstratie – ik vind dat mensen het recht hebben om op te komen voor hun eigen mening – maar wel van de mensen die daar alleen komen voor het geweld en om dingen te vernielen."

Dave
Lees ook:
Dave Roelvink krijgt klappen bij demonstratie: 'Volksopstand'

Dave vindt niet dat hij mensen aanzet om mee te rellen. "Ik roep mijn volgers op om vooral thuis te blijven. Dat is ook een belangrijk verschil tussen mij en andere influencers die verslag doen. Ik leg gewoon vast wat er gebeurt."

'Geen journalisten'

Veiligheidsexpert Rico Briedjal vindt niet dat influencers zoals Dave beschouwd kunnen worden als verslaggevers. "Journalisten bemoeien zich niet met de situatie. Deze mensen wel. Ze blijven staan terwijl de politie hen beveelt weg te gaan. Ze lopen dus in de weg."

Rellen
Lees ook:
Rellen na avondklok: dit gebeurde er in verschillende steden

Een echte journalist zou zich volgens hem heel anders gedragen. "Die heeft een gedragscode en maakt zich kenbaar als pers. Bij deze mensen is dat onduidelijk. Ze gedragen zich het ene moment als journalist, en dan weer als deelnemer. Dus dan zijn ze voor de politie gewoon relschoppers."

Beelden

Wel kunnen de beelden die zij maken van pas komen bij de opsporing van relschoppers. "Daarmee kunnen mensen geïdentificeerd worden. De beelden worden bekeken door het onderzoeksteam van de politie. Zeker als er sprake is van een misdrijf kan het handig zijn."

Bekijk hier de video:

02:05