Ga naar de inhoud
Undercoveragenten

Romeo's ingezet bij rellen: 'Dat ze anoniem blijven is van levensbelang'

Beeld van de rellen zondag ter illustratie Beeld © ANP Foto

Tijdens de rellen van gisteren heeft de politie zogenaamde Romeo's ingezet: undercoveragenten in burger die zich tussen de menigte bewegen en ingrijpen waar nodig. Veel beelden van deze Romeo's verschijnen nu online en dat kan hun werkzaamheden in gevaar brengen.

De politie en de ME worden regelmatig bijgestaan door Romeo's. Dat zijn speciale arrestatieteams die ingezet worden bij incidenten zoals de rellen van gisteren in Amsterdam en Eindhoven.

"Het is een heel efficiënte manier van mensen aanhouden, je zet je crewleden tussen de relschoppers", zegt Erik Sanders van PROcentrum.

Sanders, die zelf politieagenten en militairen traint, legt uit hoe de Romeo's te werk gaan. "Ze proberen de angel eruit te halen. Er is altijd een leider, of meerdere relschoppers die het meest actief zijn. Door hen te isoleren haal je de motor uit de groep."

Bekijk ook:

01:25

De Romeo's begeven zich dus tussen de relschoppers en demonstranten. Op talloze video's die sinds zondag online staan zijn ze te zien. Hierdoor lopen ze het risico herkend te worden en dat kan ernstige gevolgen hebben, zegt Sanders.

Anoniem blijven

"Herkenning is killing. Als je als Romeo herkend wordt dan kun je je werk niet meer doen. Dan moet je je terugtrekken en loop je het risico dat de groep zich tegen je keert." Anoniem blijven is dus van levensbelang.

Volgens misdaadjournalist Mick van Wely wordt er op sociale media opgeroepen om Romeo's te ontmaskeren. "Het is een sport geworden om ze te herkennen. En als dat gebeurt zie je dat ze met vijf of zes man op hem duiken. Als je foto's op sociale media staan ben je je leven niet zeker." 

Rellen
Lees ook:
Rellen na avondklok: dit gebeurde er in verschillende steden

Niet alleen de Romeo's zelf lopen gevaar, dat geldt ook voor hun families. "Ze kunnen dit werk niet anoniem doen. Arrestatieteams kunnen dat wel, maar Romeo's niet. Als hun gezicht wordt herkend is dat echt vervelend. Het wordt pas echt gevaarlijk als mensen door middel van dit soort beelden privégegevens gaan achterhalen."

Grimmige
Lees ook:
Grimmige sfeer op Museumplein na demonstratieverbod, waterkanonnen ingezet

Uitlokken

Na de rellen van vorige week zondag op het Museumplein in Amsterdam werd er door sommige mensen geroepen dat de aanwezige Romeo's tussen het publiek ook juist het vuurtje opstookten. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ontkrachtte deze aantijgingen stellig. "De suggestie alleen al dat agenten geweld zouden uitlokken waar hun collega's vervolgens de dupe van zouden worden is bedroevend", zei Halsema tijdens de Gemeenteraadsvergadering van vorige week.  

Volgens van Wely zouden relschoppers zich hebben voorgedaan als Romeo om vervolgens geweld uit te lokken.

Bekijk hier de video:

01:50