Ga naar de inhoud
Coronakapsel

Lange lockdownlokken? 'Doneer je haar voor een haarwerk'

Sylvie Takke roept op om je lange lockdownlokken te doneren Beeld © Atelier Het Pruykenhuys

Nu de kappers dicht zijn, lopen we allemaal weer met een steeds langere bos haar. Grote kans dat je staat te popelen om zodra het kan weer in de kappersstoel plaats te nemen. Pruikenmaakster Sylvie Takke roept op om straks niet gedachteloos de schaar erin te laten zetten. "Laat die bos haar niet in de vuilnisbak belanden. Je kan het ook doneren!"

Sylvie Takke van Atelier het Pruykenhuys in Rijsbergen maakt haarwerken van echt haar. Die zijn voor entertainmentdoeleinden en voor mensen met haarproblemen. Vooral die laatste groep heeft daar baat bij: van kankerpatiënten tot mensen met haarziekten of kaalheid door andere oorzaken zoals stress.

"Het is cruciaal voor deze mensen", vertelt Sylvie aan EditieNL. "Zonder haarwerk zijn ze niet compleet. Het is een stukje eigenwaarde. Sommige van deze mensen gaan niet naar buiten als ze geen goed haarwerk hebben, dat is hun identiteit."

Schaarste

Maar in het algemeen is er een schaarste aan echt haar dat gebruikt kan worden voor de pruiken. "Onze grootste grondstof is het moeilijkste om te bemachtigen, vooral in lange lengtes", legt Sylvie uit. "Ik help veel mensen tussen de 15 en 55 jaar, zeker de jongere mensen hebben behoefte aan lang haar."

Lange
Lees ook:
Lange coupe bij mannen: wordt het weer mode door corona?

En daar wordt lang niet altijd genoeg van gedoneerd. Zeker nu de kappers dicht zijn, is dat een probleem. "Als dat niet gedoneerd wordt, dan zal er soms een concessie gedaan moeten worden: het gebruik van synthetisch haar, of een korter haarwerk."

Maar het zit volgens Sylvie ook gewoon niet echt in onze cultuur. Alles wat we hebben om ons mooi te maken, dat willen we behouden. "Je moet een heel goede reden om dat kostbare haar, waar jouw identiteit mee valt of staat, af te geven", legt ze uit.

#lockdownlokken

Doordat kapsalons gesloten zijn, ziet Sylvie steeds meer mensen met een lange bos haar lopen. "En iedereen zegt: oh, ik wil zo graag naar de kapper. Maar bij elke centimeter dat het langer is, kun je er meer mensen mee helpen", zegt Sylvie.

Daarom heeft ze #lockdownlokken in het leven geroepen. Daarmee hoopt de pruikenmaakster meer aandacht erop te vestigen dat er straks veel bossen haar (misschien wel onnodig) in de prullenbak verdwijnen. "Je kan het ook doneren! Laat die bos haar niet in de vuilnisbak belanden maar bedenk je: ga ik nu naar de kapper, of ietsje later, zodat die bos goed bruikbaar is?"

Ook geverfd haar

Sylvie wil benadrukken dat alle soorten haar welkom zijn. "Mensen denken dat gekleurd, ontkleurd of grijs haar niet gedoneerd kan worden. Bij ons kan alles!" zegt ze. "Stichting Haarwensen heeft daar inderdaad geen behoefte aan, omdat kinderen dat niet dragen. Maar daardoor worden die bossen ook niet meer bij ons aangeboden."

Als je haar dus gezond is, kun je het vanaf een centimeter of 30 gewoon doneren. "Als het gezond is en goed onderhouden, zijn alle structuren en kleuren welkom. We pakken stukjes van bossen af en die mengen we, daardoor hebben we veel verschillende haren nodig."

Pruiken
Lees ook:
Pruiken krijgen tweede leven: 'Mijn moeder had het zo gewild'

En ook behoorlijk wat donaties: want in één haarwerk gaan vijf of zes bossen haar zitten. "We hebben echt veel nodig om een mooie mix te kunnen maken."

Wie haar doneert bij het atelier, krijgt daar een geldbedrag voor. "Tussen de 15 en 250 euro. Maar als ik haar uit het buitenland moet halen, kan dat oplopen tot duizenden euro's per bos haar. Dat is niet haalbaar. Dus hoe meer aanwas uit Nederland, hoe beter."