Bijzondere hobby

Kees (75) verzamelt sneeuwballen in de vriezer: 'Inmiddels ruim twintig'

22 januari 2021 14:00 Aangepast: 22 januari 2021 14:15
Kees is in de jaren negentig begonnen met sparen Beeld © Kees Oosterbaan

In het vriesvak van Kees Oosterbaan vind je niet alleen broden, doperwten en hamburgers. Het is ook de plek waar de 75-jarige Alkmaarder zijn verzameling sneeuwballen bewaart. "Elk jaar komt er een bij."

Kees heeft een grote fascinatie voor sneeuw. "Een overblijfsel uit mijn jeugd, denk ik. Als kind vond ik het al fantastisch om sneeuwpoppen te maken. Die liefde is nooit voorbijgegaan", vertelt hij aan EditieNL.

Spontaan idee

Op een dag, eind jaren negentig, besloot hij een sneeuwbal mee naar binnen te nemen en te bewaren in de vriezer. "Het was een spontane actie, niet eens met het idee om een verzameling te beginnen. Het leek me gewoon leuk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sneeuwballengevecht tussen leerlingen en politie: 'Volgende keer ME oproepen'

Het jaar erop deed hij hetzelfde, daarna weer, en zo was er een traditie geboren. Nog steeds voegt hij jaarlijks een bal toe aan zijn collectie. "Ik heb er een hele vriezerlade voor vrijgemaakt. Het zijn er meer dan twintig."

Archief

Kees houdt nauwkeurig bij welke sneeuwbal uit welk jaar komt. "Dat schrijf ik op het plastic zakje waar ik de bal in doe. Er komt dus ook nog administratie bij kijken", lacht hij.

De sneeuwballen blijven verbazingwekkend lang goed, zegt hij. "Eerst dacht ik dat ze langzaam in ijsballen zouden veranderen, maar dat is niet het geval. Ze zien er nog hetzelfde uit, alleen worden ze iets brozer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komend weekend mogelijk wéér sneeuw (maar reken er niet te veel op)

Inmiddels is hij een echte sneeuwballenexpert. "Als je wil weten hoe je een goede maakt, kom dan naar mij. Ik kan wel wat instructies geven." De beste sneeuw is er volgens Kees als het buiten rond de nul graden is. "Dan plakt de boel goed en kun je er makkelijk een bal van maken. De sneeuwval dit jaar was uitstekend. Met die droge stuifsneeuw kun je helemaal niks."

Erfenis

Kees is van plan de rest van zijn leven door te gaan met verzamelen. Hij wil graag dat iemand na zijn dood de verzameling voortzet. "Ik heb het al eens aangekaart bij de familie, maar er is nog niemand met belangstelling. Daarom moet ik het maar op een andere manier zien te regelen. Misschien is er ergens iemand met een grote sneeuwkist."

Het blijft niet bij het beheren van de ballen. "Het is wel de bedoeling dat diegene er dan ook elk jaar een toevoegt", benadrukt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore