'Het midden van Nederland'

Familie in Dronten al tien jaar bedreigd vanwege geografische coördinaten

21 januari 2021 16:27 Aangepast: 24 januari 2021 18:23
Jacques doet de ramen en deuren van zijn huis 's avonds extra vroeg dicht Beeld © Jacques Huijbregts

Jacques Huijbregts is het spuugzat. Al ruim tien jaar worden hij en zijn gezin overladen met boze berichten en bedreigingen uit alle hoeken van het land. De achterliggende reden: de coördinaten van hun huis in Dronten.

Deze week is het weer raak. Dit keer zijn het demonstranten van het Museumplein die contact zoeken met Jacques. Ze zijn woedend vanwege een vliegtuigje dat zondag boven Amsterdam vloog met de tekst 'Koud hè?', een tegenreactie op het protest. Toen de demonstranten wilden achterhalen wie erachter zat en vermoedelijk googelden op een IP-adres, belandden ze bij het adres van familie Huijbregts.

IP-adres

Jacques, die zelf een IT-bedrijf heeft, legt uit hoe het zit. "Als je googelt op een IP-adres kun je vanwege de privacywetgeving nooit iemands echte adres achterhalen. Je krijgt daarentegen wel te zien dat het IP-adres uit Nederland komt, met de coördinaten van het middelpunt van Nederland erbij. En dat zijn toevallig precies de coördinaten van ons huis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De lucratieve handel in IP-adressen

Om die reden worden Jacques en zijn gezin al ruim tien jaar lastiggevallen met boze mails en telefoontjes. "Bijvoorbeeld van mensen die online een iPad besteld hebben, maar die nooit hebben gekregen. Om te achterhalen wie er achter de oplichting zit zoeken ze op het IP-adres. En zo komen ze bij ons uit. Als ze dan ook nog eens zien dat er op dit adres een IT-bedrijf is gevestigd, weten ze genoeg."

Het gebeurt het hele jaar door. "Soms is het drie keer per week, soms een keer in de paar maanden. Het hangt er maar net vanaf hoe veel oplichters er actief zijn."

Fysieke bedreigingen

Vaak blijft het bij mails of telefoontjes, maar soms staan er daadwerkelijk mensen aan de deur. "Op een dag stapten er een paar grote mannen uit een auto die op zoek waren naar een ontvoerd meisje. Ze waren ervan overtuigd dat zij ergens in ons huis zou zitten. De situatie was niet alleen voor ons, maar ook voor hen erg vervelend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

143 arrestaties na protest Museumplein: 15 zitten er nog vast

De demonstranten van het Museumplein laten het er ook niet zomaar bij zitten. Op social media en in appgroepen roepen ze op om bij het huis in Dronten langs te gaan. Bij het bericht circuleert een foto van de vader van Jacques, die eerder het IT-bedrijf runde.

Beveiliging

Jacques probeert er nuchter onder te blijven, maar dat is niet altijd makkelijk. "Ik woon hier inmiddels met mijn vrouw en vier kinderen. Dan word je niet blij als je op social media dreigingen krijgt van mensen die zeggen dat ze wel even met z'n allen langskomen. Sommigen zijn misschien wel tot rare dingen in staat."

Zijn huis is dan ook goed beveiligd. "Mijn IT-bedrijf verkoopt ook camera's, dus dat zit wel goed. Elke ruimte in huis staat op beeld. Maar alsnog gaan de ramen en deuren hier wel extra vroeg op slot. We wonen in een buitengebied."

Het IT-bedrijf staat op hetzelfde terrein Het IT-bedrijf staat op hetzelfde terrein

Oplossing

Het probleem zou volgens Jacques opgelost zijn als Google de coördinaten zou aanpassen. "Als die nou niet in onze achtertuin maar in het Markermeer zouden liggen, is het probleem uit de lucht. Helaas is het moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Het was ingewikkeld een ingang te vinden bij Google. Er is geen telefoonnummer waar je even naar kunt bellen. Sinds twee jaar is er een Nederlandse woordvoerder waar ik via de media in contact mee ben gekomen, maar zij vertelde dat Google zelf gebruikmaakt van een externe database."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie slaat IP-adressen aangiftes niet meer op

De woordvoerder stuurde hem door naar een ander bedrijf, maar daar krijgt Jacques ook geen respons. "Via via ben ik nu weer ergens anders terechtgekomen, maar daar hoor ik tot op heden ook niks van. Het is eigenlijk nog erger dan van het kastje naar de muur gestuurd worden. Dan heb je tenminste nog iemand om je verhaal aan kwijt te kunnen", zegt Jacques cynisch.

"Inmiddels heb ik mijn hoop gevestigd op lokale politici. Die willen kijken of ze in Den Haag iemand kunnen aansturen om contact te zoeken met de Amerikaanse database", vertelt Jacques, die inmiddels ook regelmatig contact heeft met de politie over het probleem.

Media

In de tussentijd kan hij niets anders dan keer op keer geduldig uitleggen dat hij niet de boosdoener is. "Het vervelende is dat het ongeloofwaardig klinkt. Veel mensen begrijpen niet goed hoe het werkt met die IP-adressen. Voor ons is het fijn dat er inmiddels wat media-aandacht is, zodat we de links van artikelen naar mensen kunnen sturen als bewijs."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore