Lockdown

Dierentuindieren eenzaam? 'Ze kunnen in een sociaal gat vallen'

29 januari 2021 08:49 Aangepast: 29 januari 2021 11:05
Marleen Veenstra van Zoo Bizar Beeld © EditieNL

Geen schreeuwende kinderen voor het verblijf, geen aan over hun vachtje en geen aandacht. Niet alleen wij mensen kunnen vereenzamen door de lockdown. Veel dierentuindieren missen volgens hun verzorgers het contact met de bezoekers.

Half december sloten dierentuinen hun deuren. Dieren die normaal elke dag aangegaapt op opgetild werden slijten hun dagen nu eenzaam in hun verblijf.

Bij dierenpark Zoo Bizar in Drenthe merken de verzorgers dan hun dieren wat extra aandacht vragen:

"We hebben een varkentje, gordeldieren, stinkdieren, eekhoorntjes en nog wat andere dieren. De dieren zijn bij ons gewend dat ze gehanteerd worden en dat ze contact hebben met mensen, in de vorm van aaien", legt verzorgster Marleen Veenstra uit. "We geven presentaties om mensen over de dieren te leren, waarbij ze aangeraakt worden." En dat gebeurt nu dus al ruim een maand niet meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patricia Paay haalt 86.000 euro in een week op voor dierentuin

"Bij sommige dieren merk je dat ze het contact echt missen. Elk dier merkt dat er een verschil in activiteit is. Om in één keer van redelijk veel contact naar helemaal niks te gaan: dat is natuurlijk een groot verschil."

Gewend aan mensen

De wisselingen die er in deze coronatijden zijn kunnen volgens gedragsbioloog van de Universiteit Utrecht Claudia Vinke veel invloed hebben op de dieren. "We l bezoek, geen bezoek, drukte of juist helemaal stil. Het kan op verschillende manieren invloed hebben, het hangt af van de diersoort en of het dier gewend is aan mensen."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Julian (4) doneert zakgeld aan DierenPark Amersfoort: 'Om de dieren eten te geven'

Dieren die het helemaal niet fijn vinden om met mensen om te gaan zullen nu floreren. "Maar er zijn ook dieren die juist gericht zijn op mensen en nu in een sociaal gat vallen."

Extra aandacht

"Een aardvarken is bijvoorbeeld een heel sociaal dier en wordt veel aangeraakt. Als het geboren is in de dierentuin en gehanteerd is door mensen in de vroege levensfase, dan zal het dier sociale contacten met mensen waarderen. Dan heeft zo'n beest meer behoefte aan extra aandacht."

 En dat is ook wat de verzorgers in Zoo Bizar doen, hun aardvarkentje wordt extra veel geaaid. "We zetten ook af en toe de radio aan om de dieren te laten wennen aan de geluiden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore