Ga naar de inhoud
Communiceren

Praten met je hond, met deze knoppen lukt het misschien

Kathelijn en hond Jägo Beeld © EditieNL

Praten met je hond, veel baasjes zouden dat maar al te graag willen. Sommige hondeneigenaren lijken het te kunnen: in filmpjes beantwoorden honden vragen van baasjes door op knoppen te drukken. Kan elke hond dat leren? En waarom willen we zo graag communiceren met onze Max of Bella?

Hondentrainer Kathelijn Gardebroek van All About Animals is er zelf nu ook al een tijdje mee bezig om haar hond Jägo woorden aan te leren via het knoppensysteem.

"Het leek me interessant om het proces te zien en te kijken hoe ver je kan komen wat betreft het leren van woorden", vertelt ze aan EditieNL. "Mijn hond is al erg gefocust, als ik bijvoorbeeld het woord 'auto' laat vallen gaat hij helemaal los. Dat staat voor hem gelijk aan het bos."

Vijf buttons

En dus maakte ze voor haar hond Jägo een soortgelijk knoppensysteem. "Ik heb vijf verschillende buttons. Ik heb ze allemaal met mijn stem ingesproken. Elke knoop laat een woord horen: hapjes, Jägo, koekje, auto en 'naar de tuin'. Het is uiteindelijk de bedoeling dat hij uit zichzelf op een knop drukt die aangeeft wat hij wil", vertelt Kathelijn.

Een voorbeeld van het knoppensysteem. Tekst loopt door onder instagrampost

Na een maand begint het al langzaam te werken, zegt Kathelijn. "Hij heeft bijvoorbeeld twee avonden achter elkaar op de knop met 'hapjes' gedrukt. Ik zette zijn eten neer, maar hij vindt mijn eten natuurlijk interessanter. Dus heeft hij gewacht tot mijn eten op was. Toen dat het geval was liep hij naar de knop met 'hapjes', drukte erop en ging toen eten. Ook het woord koekje drukt hij uit zichzelf in."

Lichaamshouding

Maar wat heb je eraan als je hond dit kan? "Eerlijk gezegd niks", zegt Kathelijn. "Je blijft je hond wel trainen om na te denken en het is erg interessant om dat proces in te gaan. Uiteindelijk hoop ik dat de baasjes die ik help met hun honden het ook gaan inzetten, maar het is niet nodig."

"Als tip zou ik alle baasjes sowieso mee willen geven dat ze de lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen van de hond proberen te begrijpen, want die vertellen al heel veel."

Taxi,
Lees ook:
Taxi, Troela, Rommel: originele hondennaam is uitzondering, maar waarom?

Toch willen we maar al te graag met onze dieren communiceren. Dat komt doordat de band met onze dieren steeds hechter wordt, legt Nienke Endenburg uit. Ze is hoogleraar mens-dierrelaties aan de Universiteit Utrecht.

"Voor de Tweede wereldoorlog was een dier voor klusjes, maar daarna werd het een gezelschapsdier. Daardoor is onze communicatie met honden de afgelopen decennia toegenomen. We hebben een ontzettend hechte band mee, waardoor we ook steeds meer willen weten hoe de hond zich voelt", vertelt Endenburg.

Complexer communiceren

Door goed naar de lichaamshouding van een hond te kijken en dat te vertalen, kun je al goed aflezen hoe het dier zich voelt. "Maar om dat lezen goed te doen, moet je je daarin goed verdiepen. Dat doen de hondeneigenaren niet altijd. Daarom zoeken we het in apparaten als deze mat met knoppen", zegt de hoogleraar.

De communicatie tussen mens en dier wordt naar haar verwachting alleen nog maar complexer. "Er zullen binnenkort ook bijvoorbeeld apps zijn die de lichaamstaal van het dier vertaalt. Maar een voorbeeld als een halsband die jouw hond 'vertaalt', is dan nog een brug te ver."

Bekijk hier de video:

02:14