Hart onder de riem

Willemijn maakt ballonbuddy's voor ouderen in verzorgingshuis

20 januari 2021 15:10 Aangepast: 20 januari 2021 15:48
Willemijn met een ballonbuddy Beeld © Eigen foto

Een vrolijke verrassing voor de 68 bewoners van een zorginstelling in Bladel komend weekend. Ze krijgen allemaal een 'ballonbuddy'. De poppetjes van ballonnen worden gemaakt door ballonartiest Willemijn Craens-Hendrikx, die hoopt een glimlach op het gezicht van de ouderen te kunnen toveren.

Willemijn zag het idee voor het eerst in Amerika, waar ballonartiesten hetzelfde deden. Dat initiatief wilde ze ook naar Nederland halen. "Ze krijgen al zo lang niemand te zien, ze zitten daar maar, en zijn soms afhankelijk van de zorg", zegt Willemijn over ouderen die in een verzorgingshuis zitten.

Poppetje met hartje

En dus gaat ze komend weekend ballonbuddy's bezorgen bij huize Kempenland in Bladel. "Twee weken geleden had personeel bij mij een ballondecoratie besteld omdat daar iemand honderd werd. Toen ik op dit idee kwam, dacht ik dus meteen aan dit verzorgingshuis." Het personeel was er erg enthousiast over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studenten bellen sinds corona met eenzame ouderen: 'Annebelle is net mijn kleindochter'

Alle ouderen krijgen een geel poppetje met een hartje voor op hun eigen kamer. Zaterdag en zondag gaat Willemijn ermee aan de slag, om de buddy's vervolgens op zondag af te leveren.

Het is een flinke klus om 68 van de ballonkunstwerken te maken. Ze doet dat met een elektrische pomp, zodat het coronaproof is (en minder tijd kost). "Ik ben 10 à 15 minuten per ding bezig. Maar dat maakt niet uit, ik doe het graag, ik vind het zo leuk!"

Vrolijk maken

Een glimlach op het gezicht van de ouderen toveren, dat is haar doel. "De ballonbuddy's zijn er om ze vrolijk te maken", vertelt ze. "Het komt ook op het goede moment. Ik hoorde dat in het tehuis corona is uitgebroken. De actie kan wel doorgaan - ik lever het af bij de hoofdingang - maar het maakt de bewoners nog beperkter."

Een ballonbuddy Een ballonbuddy

Donaties

De ballonfiguren worden bekostigd door middel van donaties. "Het is een campagne waarbij heel het dorp en omstreken kunnen doneren. Het kost tien euro per buddy, daarmee bekostig ik de ballonnen en de tijd. Normaal gesproken zijn de buddy's veel duurder, maar het is voor een goed doel."

En die campagne liep vlot, binnen tien dagen was het geld binnen. "Het wordt echt gedragen hier in de buurt, met bedrijven die sponsorden en een stichting die het laatste geld heeft bijgelegd."

Mensen kunnen alweer doneren voor het volgende verzorgingshuis. "We gaan hierna naar de volgende instelling. Het komt sowieso! Mensen vinden het een mooi initiatief, dus er wordt alweer gedoneerd, ook al weet ik nog niet waar de volgende ballonnen geleverd gaan worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore