Ga naar de inhoud
Oproep wetenschappers

'Luchtvochtigheid in huis omhoog tegen verspreiding coronavirus'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Door de lockdown zitten we massaal binnen, maar de omstandigheden in huis zijn vaak niet al te best. Zo is de lucht vaak droog in huis. En dat is volgens wetenschappers van de TU Delft een probleem, want een lage luchtvochtigheid zou dat de ideale omstandigheid zijn voor het coronavirus.

"Hoe kouder het buiten is, hoe droger de lucht binnen vaak wordt", zegt Bas van de Wiel, hoogleraar atmosferische fysica aan de TU Delft. En dat zijn volgens hem de ideale omstandigheden voor een virus.

Hij legt uit hoe dat zit: "Uitgeademde virusdeeltjes hebben een 'waterschil'. Bij droogte is deze schil sneller verdampt. De kleinere druppeltjes blijven daardoor langer in een ruimte zweven, waardoor ze nóg kleiner worden." Die virusdeeltjes worden vervolgens makkelijker overgedragen en dringen dieper door in de longen.

Luchtvochtigheid
Lees ook:
Luchtvochtigheid is laag, wat betekent dit voor de verspreiding van het coronavirus?

De wetenschappers van de TU Delft vinden dat er meer aandacht moet komen voor luchtvochtigheid. "We hebben niet de luxe om dit stuk gereedschap, de luchtvochtigheid, te laten liggen: het is zo makkelijk, en zo effectief. Juist omdat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden", meent Van de Wiel.

Ventilatie

Ook opiniepeiler Maurice de Hond is er al sinds het begin van de coronacrisis voorvechter van dat er meer aandacht moet komen voor luchtvochtigheid in de strijd tegen het coronavirus. "Het is belachelijk dat er geen aandacht voor is", zegt hij tegen EditieNL.

"Elke avond wordt ons ingepeperd dat we een avondklok moeten hebben, maar luchtvochtigheid wordt amper genoemd." Ventilatie en luchtvochtigheid zijn volgens hem de belangrijkste wapens tegen corona. "Door de luchtvochtigheid omhoog te halen, kan je veel winst boeken."

RIVM: Slag om de arm

Maar het RIVM is daar niet zo stellig over. Coen Berends van het RIVM vertelde eerder aan RTL Nieuws dat virussen inderdaad meer rondgaan bij een lage luchtvochtigheid, maar dat nog niet zo hard te zeggen is of dat ook bij het coronavirus het geval is.

Wanneer
Lees ook:
Wanneer moet dat raam nou open? Ventileren in strijd tegen corona

"Dat komt omdat je eerder dit jaar ook verspreiding van het coronavirus zag in landen die niet in in de winter zaten. Ook in de zomerperiode hier in Nederland zag je toch nog wel verspreiding. We moeten dus een slag om de arm houden", legde Berends toen uit.

Ramen en deuren open

Toch pleiten de wetenschappers ervoor dat de luchtvochtigheid in huis moet omhoog moet. Maar hoe merk je als het droog is in huis? "Je krijgt er hoofdpijn van, je huid ziet er droger uit en je haar wordt statisch", vertelt Van de Wiel. Met een luchtvochtigheidssensor kun je het meten. "Die heb je al voor een paar euro."

Je kan er dan makkelijk zelf mee aan de slag: "Als je in de winter de ramen en deuren opendoet, om de boel te ventileren, dan zie je dat de luchtvochtigheid omlaag gaat. Zet daarom een bakje water op de verwarming, was ophangen in de ruimte, luchtbevochtiger in huis..." geeft de hoogleraar als voorbeelden van hoe je het minder droog maakt in huis.

Bekijk hier de video:

02:11