Hulpactie Moldavië

Gevulde schoenendozen voor het goede doel kunnen niet weg door lockdown

20 januari 2021 11:05 Aangepast: 20 januari 2021 17:57
Ton Bannink van Schoenendoosactie.nl Beeld © EditieNL

Een opslag in het Gelderse Kesteren staat vol met tienduizenden schoenendozen. Ze zijn gevuld met cadeautjes voor arme kinderen in Moldavië. Vanwege corona kunnen de dozen niet op transport.

Pennen, schriften, zeep, tandpasta en speelgoed. Het zijn basismaterialen die sowieso in de schoenendozen moeten zitten, vertelt Arie de Wit van organisatie Schoenendoosactie. Al meer dan twintig jaar is De Wit bezig met de actie.

"Het is een landelijke actie. In juni of juli wordt een berichtje gestuurd naar scholen, jeugdverenigingen en kerken en dan worden de schoenendozen gevuld", vertelt De Wit. In de opslag staan daardoor nu 10.000 gevulde schoenendozen. "Er gaat ook een bijbel bij, dat vinden wij belangrijk."

Lichtpuntje

Normaal gesproken worden die schoenendozen stuk voor stuk nageplozen. Maar dat gaat nu niet door de lockdown. "Het staat stil, want we mogen niet met groepen bij elkaar komen. Normaal staan we met een man of 35 spullen te controleren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen sponsorloop door corona: KiKa start online collecteweek

Ook is er een opslagprobleem. Voor 28 februari moeten de dozen het huidige pand uit. Maar doordat de dozen dus niet gecontroleerd kunnen worden, kunnen ze niet op transport.

En dat terwijl de kinderen in Moldavië de dozen volgens De Wit goed kunnen gebruiken. "Hier hebben de kinderen echt wat aan", zegt hij. "Ik was vorig jaar met mijn vrouw in Roemenië, om dozen te verdelen onder de Roma-kinderen. Het is een lichtpuntje voor ze."

Bewustzijn

De schoenendoosactie kan volgens Rene Bekkers, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een goed middel zijn om bewustzijn te creëren onder kinderen. "Voor een deel is de actie effectief voor het creëren van bewustzijn en geven voor de langere termijn", legt hij uit. "Hoe leer je kinderen om iets te doen voor anderen die je nog nooit hebt gezien?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermogen van superrijken groeit te snel om weg te geven

"Kinderen die een beetje lijken op jezelf, en die in heel andere omstandigheden leven. Daar kom je anders niet mee in aanraking."

Dit soort ervaringen die je als kind hebt, kunnen effect hebben op de lange termijn. "Vrijgevigheid begint in de opvoeding, dat leer je thuis", zegt Bekkers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore