Avondklok of visiteverbod?

Strengere maatregelen? 81 procent zou visiteverbod opvolgen

18 januari 2021 17:26 Aangepast: 18 januari 2021 20:22
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Het lukt nog niet om het coronavirus onder controle te krijgen. Daarom komt het Veiligheidsberaad morgen weer bijeen om te spreken over nieuwe maatregelen. Niet alleen een avondklok wordt overwogen, maar er klinken ook geluiden over een geheel visiteverbod.

Voor veel mensen kunnen de maatregelen niet ver genoeg gaan, blijkt uit een peiling van DVJ Insights in opdracht van EditieNL. Maar liefst 81 procent zegt zich te houden aan een visiteverbod als dat er komt. Zij zullen dan thuis geen mensen meer ontvangen en zelf ook niet op bezoek gaan.

Avondklok

Nog meer mensen geven gehoor aan een avondklok als die wordt ingevoerd. 92 procent zegt thuis te blijven als dat gebeurt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

​​​​​​​RIVM: zo'n 200 besmettingen met Britse coronavariant vastgesteld

Het zijn extreme maatregelen, maar ze zijn nodig om de extreme druk in ziekenhuizen te verlichten. "We moeten de transmissie zoveel mogelijk verlagen", zegt Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie, tegen EditieNL. "De besmettingscijfers zijn hoog en er zijn ook andere varianten, zoals de Britse. Als we nu niet ingrijpen dan haalt het virus ons in en krijgen we Engelse toestanden."

Eerste golf

"Blijkbaar hebben we niet geleerd van de situatie in Italië tijdens de eerste golf. We vonden toen dat we te laat hadden ingegrepen. Waarom zouden we een jaar later weer precies hetzelfde doen? Als we wachten, dan zijn we te laat. Er is nu een besmettelijkere variant dichtbij en alsnog hebben we een discussie wat we moeten doen."

Ingrijpen

Daarom is het volgens Savelkoul belangrijk om nu in te grijpen. "Als we dat niet doen wordt het een zwaar voorjaar en zullen er veel mensen komen te overlijden, misschien wel vlak voor hun vaccinatie. Bovendien hebben we het nu ook al hartstikke druk in de ziekenhuizen met patiënten en het ziekteverzuim."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok invoeren: hoe effectief is die zware maatregel?

Toch denkt hij dat een visiteverbod lastig te controleren is. "Daarnaast zullen de meeste mensen overdag geen visite ontvangen vanwege werk. De meeste visite komt in de avond en dat kun je met een avondklok voor een groot deel tegengaan. Dat is al iets makkelijker te handhaven, want het valt op als je buiten loopt. Al handhaaf je tachtig procent, dan heb je al winst."

Sociale bubbel

Hij ziet ook wel iets in het invoeren van een sociale bubbel zoals in België, waarbij een maximum wordt gesteld aan het aantal personen dat je verspreid over een langere periode mag zien. "Op dit moment mag je in Nederland twee mensen per dag uitnodigen, dus als je dat elke keer met andere mensen doet gaat het hard. Bij een sociale bubbel beperk je dat. Maar ook daarbij vraag ik me af of het goed te handhaven is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore