Ga naar de inhoud
Onderzoek Consumentenbond

Afvallen? 'Grijp niet zomaar naar de maaltijdrepen en shakes'

De meeste maaltijdvervangers komen slecht uit de test Beeld © Getty Images

Afvallen staat bij veel mensen hoog op het lijstje met goede voornemens. Dat kun je volgens de Consumentenbond echter maar beter doen zonder maaltijdvervangers. Uit onderzoek blijkt dat die te weinig eiwit en te veel suikers bevatten.

De Consumentenbond heeft de samenstelling van 27 maaltijdvervangers zoals shakes en repen onderzocht. De conclusie: als je wil afvallen kun je ze beter laten staan.

"Er zit te weinig eiwit in, terwijl dat nodig is om te zorgen dat je spieren niet worden afgebroken", vertelt woordvoerder Babs van der Staak aan EditieNL. Bovendien verzadigt eiwit meer dan koolhydraten en vetten.

Repen

Van de zeven repen in de test heeft geen enkele een gezonde samenstelling. Geen van de repen scoort hoger dan een 4,7. Onderaan eindigen de repen van The 1:1 diet (Cambridge) en Modifast. Hierin zit weinig eiwit, weinig vezels, weinig gezonde vetten. Ze bevatten bovendien veel suikers.

"Juist in januari grijpen veel mensen naar de maaltijdvervangers om af te vallen, maar veel van deze vervangers zijn er niet geschikt voor. Je kunt beter op een andere manier afvallen", aldus Van der Staak.

Niet diëten

Maar hoe moet het dan? Volgens voedingsexpert Jonathan Klaassen is diëten nooit een goed idee. "Welk dieet je ook doet: je houdt het maar heel kort vol. Wie gaat er zijn hele leven lang maaltijdvervangers eten?", zegt hij tegen EditieNL.

Overgewicht
Lees ook:
Overgewicht ontregelt immuunsysteem: massaal afvallen tegen coronavirus?

Beter kun je kiezen voor het aanpassen van je gedrag. "De meeste mensen eten te veel en krijgen dus te veel calorieën binnen. Ze moeten hun porties verkleinen en hun snoepgedrag en alcoholinname verbannen. Dat zijn oplossingen voor de lange termijn. Zo'n maaltijdvervanger is dat niet."

Variëren

Daarnaast raadt hij aan om te kiezen voor een grote variatie aan voedingsstoffen. "Eiwitten en vezels zijn heel belangrijk voor het verzadigingsgevoel. Dat is relevant omdat je dan minder eet. Daarna heb je geen honger meer."

Afvallen
Lees ook:
Afvallen met intermittent fasting: 'Ik wilde wel lekker kunnen blijven eten'

Hoe extremer je voedingspatroon, hoe moeilijker het volgens Klaassen is om het vol te houden. "Na twee maanden shakes val je weer terug in je oude patroon. Eten is leuk als je het met mensen samen kunt doen. Dat gaat met maaltijdvervangers niet. Zorg daarentegen dat je leert hoe je een goede portie maakt."

Consumentenonderzoek

In december 2020 hield de Consumentenbond een enquête onder ruim 1000 consumenten over gezonder eten, afvallen en fitter worden. Een kwart van de deelnemers gaf aan wel eens maaltijdvervangers te gebruiken.

Bekijk hier de video:

02:14