Instagram

Politie waarschuwt voor nepaccounts van agenten: 'Je moet ons kunnen vertrouwen'

16 januari 2021 13:10 Aangepast: 16 januari 2021 20:57
Agent Frans ontdekte een nepaccount met zijn foto's Beeld © EditieNL

Veel agenten hebben een Instagramaccount om de zichtbaarheid van hun werkzaamheden te vergroten. Alleen al in Oost-Brabant gebruiken 250 agenten social media. Er duiken steeds vaker nep-accounts op en daar maakt de politie zich zorgen over. "Je wilt niet dat tips in verkeerde handen komen."

Frans Luijten is politieagent in het district Helmond. Hij heeft een actief instagramaccount onder de naam politie_frans. Onlangs dook er een nepaccount van hem op. "Het is heel vervelend dat er nepaccounts in omloop zijn", zegt hij tegen EditieNL. "Je wilt als politie betrouwbaar zijn. Mensen delen hun kwetsbaarheid via privéberichten en sturen soms persoonlijke informatie. Je wilt niet dat die informatie in verkeerde handen valt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindhovens winkelpersoneel zonder mondkapjes mishandelt agenten

Luijten maakt in zijn werk mee dat volgers via social media tips sturen of filmpjes die ze hebben gezien waarin mensen wapens laten zien. Of nog persoonlijkere zaken. "Kinderen laten via privéberichten weten dat ze thuis geslagen of misbruikt worden, of mensen laten ons weten dat ze in de problemen zitten." Als die informatie bij nepagenten terechtkomt kan de politie deze mensen niet helpen.

Herken het nepaccount

Maar hoe herken je zo'n nepprofiel? "Agenten gebruiken vaak dezelfde lay-out, er staat dezelfde informatie in de bio en hebben een foto in uniform als profielfoto. Bij nepaccounts zie je vaak een politielogo als foto."

Aan het aantal volgers kun je zien dat dit profiel nep is Aan het aantal volgers kun je zien dat dit profiel nep is

Daarnaast zijn er meer punten waar je aan kunt zien of een account echt of nep is legt socialmediadeskundige Roberta Fulgori van Social Rebelz uit. "Nepaccounts zijn lastig te herkennen wanneer iemand het profiel van een agent kopieert. Maar je kunt wel op een paar dingen letten. Bekende accounts hebben een blauw vinkje, dan weet je sowieso dat het echt is."

Aantal volgers

Maar niet elke agent heeft een geverifieerd account. "Je kunt kijken hoeveel content er is geplaatst, staan er maar drie berichten op dan klopt er iets niet. Kijk daarnaast welk emailadres er onder de emailknop staat. Is het een vaag mailadres dan is er ook iets niet in orde."

Als laatste is het volgens haar belangrijk om te kijken naar het aantal volgers van een profiel. "Weinig volgers is geen goed teken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore