Voor veel mensen zijn duiven – ook wel vliegende ratten genoemd – een grote ergernis. Zo ook voor Samir Hermiz uit Eindhoven, die knettergek wordt van de duiven die dagelijks zijn balkon onderpoepen. "Als ze eenmaal een fijne plek hebben gevonden, blijven ze terugkomen."
Duiven houden Samir al ruim een jaar wakker met hun eindeloze gekoer. Soms zitten er wel veertig tegelijk op zijn balkon. Maar wat hij het allerergst vindt: ze poepen alles onder. De vloer van het balkon is nauwelijks meer te zien, zoveel poep en veren liggen er. Dat vertelt hij aan het Eindhovens Dagblad.
Overlast
Duivenoverlast is veelvoorkomend probleem in Nederland, vertelt ongediertebestrijder Peter Traas. "Vooral stedelijke gebieden waar veel mensen zijn en waar dus ook veel voedsel te vinden is."

Als duiven eenmaal een fijne plek hebben gevonden, komen ze daar vaak terug. "Dat heeft te maken met de gunstige ligging. Bijvoorbeeld omdat de duif daar lekker beschut in het zonnetje kan zitten"
Op eigen poep af
Duiven zijn honkvast, vertelt hij. "Ze komen af op hun eigen poep, want ze weten dan dat het daar goed toeven is. Jouw balkon kan zomaar zijn vaste terrein worden. Hij kan ook gerust zijn jongen daar gaan uitbroeden."
Een andere mogelijke reden waarom ze voor jouw balkon kiezen, is dat er eten in de buurt te vinden is. "Daar komen ze echt op af."
Als ze er eenmaal zitten is het moeilijk om ervan af te komen. "Dat kan echt vervelend zijn, want duiven poepen hun hele nest onder." In een jaar poept een duif zo'n veertien kilo. Die ontlasting bevat salpeterzuur en dat tast het stucwerk, hout en verf van gebouwen aan.
Verjagen
Wil je de duiven verjagen, raadt Traas aan om eerst grondig je balkon schoon te maken. "Het belangrijkst is verder om je balkon onaantrekkelijk te maken. Zorg dat duiven niet op de rand kunnen zitten, bijvoorbeeld met duivenpinnen of duivennetten. Maar ja, het probleem is dat die er niet heel aantrekkelijk uitzien."
Een andere optie is een stroomsysteem. "Dat is een soort rails die je op de balkonrand plakt. Als een mus daarop gaat zitten voelt-ie niks, want het is een klein vogeltje. Maar als de duif erop zit krijgt die een schok van 10.000 volt. Dat overleeft hij wel, maar daarvan is hij flink de weg kwijt. Hij komt vervolgens niet zo snel meer terug."