CareUp

Leren vaccineren via simulatiegame: 'Praktijkkennis bijspijkeren'

15 januari 2021 12:38 Aangepast: 15 januari 2021 19:54
Verpleegkundige Antonella ten Wolde is enthousiast over de app. "Ik heb veel injecties gezet maar deze nog niet. Het is fijn om via een app spelenderwijs te leren hoe het moet." Beeld © EditieNL

Waar piloten oefenen in een vliegsimulator, kan zorgpersoneel nu leren vaccineren met een 3D-simulatiegame. De nieuwe app CareUp schaaft de praktijkkennis van verpleegkundigen bij. Leren we in de toekomst helemaal niet meer uit boeken, maar door middel van simulaties?

De komende maanden worden miljoenen Nederlanders gevaccineerd tegen het coronavirus. Verpleegkundigen hebben deze handeling ooit geleerd tijdens de opleiding, maar voeren de handeling in de praktijk niet vaak uit. "Dingen als een katheter inbrengen of vaccineren doe je niet wekelijks. Dus hoe bekwaam ben je dan?", zegt Jos van Leeuwen, directeur van zorgstelling Medical Groep, tegen EditieNL.

Handelingen

In de 3D-simulatiegames in CareUp, een initiatief van Medical Groep, worden handelingen nagebootst zoals het toedienen van medicijnen via infuus, het verwisselen van een stomazakje en het inbrengen van een katheter. En dus ook het inspuiten van een coronavaccin. Daarbij wordt – in tegenstelling tot sommige andere vaccins die onder de huid worden ingespoten – in de armspier geprikt. Tussen de handelingen door wordt ook theorie behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet Nederland net als België een vaccinatieteller krijgen?

"Na vijftien minuten oefenen weet je weer precies hoe een bepaalde handeling moet worden uitgevoerd", zegt Van Leeuwen. Zo'n 8000 verpleegkundigen van verschillende instellingen werken nu met CareUp. De game 'coronavaccinatie injecteren' is de komende maanden voor iedereen die zijn praktijkkenis wil bijspijkeren gratis te downloaden.

Andere beroepsgroepen

De verpleegzorg is niet de enige beroepsgroep waarbij gebruikt wordt gemaakt van simulaties om praktijkkennis bij te spijkeren. Ook piloten houden hun vaardigheden op peil met behulp van een vliegsimulator. Studenten tandheelkundige oefenen met een simulator met boren. En in elk ziekenhuis staat tegenwoordig een simulator waarmee chirurgen in opleiding oefenen met opereren.

Het bedrijf The Simulation Crew heeft al voor veel beroepsgroepen simulatiegames ontwikkeld. "Mbo-studenten leren bijvoorbeeld op deze manier te werken in een distributiecentrum. Ze leren wat de procedures zijn, orders te verzamelen, een handscanner te gebruiken, et cetera", vertelt directeur Eric Jutten van The Simulation Crew aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste echosimulator in Nederland: 'Proefpatiënten zijn niet altijd beschikbaar'

Hij denkt dat leren via simulatie de toekomst is. "Als je iets leert uit studieboeken betreft het feitelijke kennis. Dat wordt getoetst door middel van vragen; je moet kennis reproduceren. Maar naarmate je meer richting beroepsvaardigheden gaat, heb je echt kennis uit de praktijk nodig en dat leer je niet uit studieboeken."

Eigen tempo

Simulatie is volgens hem een goede manier om praktijkkennis op te doen. "Je leert het echt door het te doen, maar je mag wel fouten maken en kunt je eigen tempo aanhouden. Simulatie zal niet alle studieboeken kunnen vervangen, want als chirurg heb je bijvoorbeeld ook feitelijke kennis nodig, maar het zal wel bij steeds meer beroepsvaardigheden worden ingezet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore