Afrikaanse antilope

Sitatoenga geboren in Beekse Bergen: 'Eerste geboorte van 2021'

15 januari 2021 10:51 Aangepast: 15 januari 2021 11:05
De sitatoenga is een grijsbruine antilopesoort met witte strepen en vlekken Beeld © Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is een Afrikaanse antilope ter wereld gekomen. De mannelijke sitatoenga is het eerste dier dat dit jaar in het park geboren is.

Het gaat goed met het jong, laat Beekse Bergen weten. "We hebben hem al uitvoerig zien drinken bij moeder Vera", vertelt dierenverzorger Yvonne Vogels.

Flinke jongen

De sitatoenga is groter dan gemiddeld. "Normaal gesproken weegt deze antilopesoort vijf à zes kilogram bij de geboorte. Dit mannetje woog ongeveer acht kilogram. Het is dus een flinke jongen." Een naam heeft hij nog niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzaam zebraveulen geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Beekse Bergen leeft de enige groep westelijke sitatoenga's in Nederland. In het wild komt de grijsbruine antilopesoort voor in waterrijke gebieden zoals moerrassen in Centraal-Afrika. Hij houdt zich daar vaak verscholen tussen het riet. Het dier is te herkennen aan z'n lange hoeven die ervoor zorgen dat hij niet wegzakt in de modder.

Samen met zijn moeder Samen met zijn moeder

Sitatoenga's kunnen goed zwemmen. Bij gevaar dompelt hij zich zelfs helemaal onder en zijn alleen zijn neusgaten boven water. Daarmee kan hij andere antilopes waarschuwen voor gevaar.

Populatie

De populatie sitatoenga's in het wild neemt af. De mens is daar de grootste oorzaak van. Er wordt op de antilopesoort gejaagd vanwege z'n vlees en huid. Daarnaast zorgt landbouw ervoor dat z'n natuurlijke leefomgeving verdwijnt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore