Legaal kopen

D66 Utrecht wil drugscriminaliteit bestrijden met xtc-shop

15 januari 2021 15:21 Aangepast: 15 januari 2021 19:55
D66'er Maarten Koning wil xtc-shops in Utrecht Beeld © EditieNL

Bij de coffeeshop kun je terecht voor een joint, en wie paddo's wil scoren moet bij de smartshop zijn. Als het aan D66 in Utrecht ligt, komt er ook een winkel waar je legaal en veilig je xtc kan kopen. De partij denkt daarmee drugscriminaliteit te kunnen bestrijden.

Het openen van een xtc-shop hoort bij een tienpuntenplan van D66 Utrecht om de drugsaanpak in de stad te verbeteren. "We weten dat het huidige plan niet werkt, met averechtse effecten als gevolg. Je moet de drugscriminelen juist de wind uit de zeilen nemen", zegt raadslid Martin Koning.

Schone waar

En daar kan een winkel waar je xtc kunt kopen volgens de partij bij helpen. Koning: "Het openen van een xtc-shop kan het verdienmodel van drugscriminelen aanpakken en zorgen dat de jongeren die wel aan de xtc willen, schone waar krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verslaafd, geknakt en weer opgestaan: dit is het verhaal van ex-gebruiker Piet

Ook denkt Koning dat een winkel het onderwerp goed bespreekbaar kan maken. "Je moet het drugsgebruik niet criminaliseren, maar een gesprek erover aangaan. Daar kan de shop bij helpen", meent hij.

Coffeeshops

Socioloog Peter Cohen van de Universiteit van Amsterdam ziet zowel voor- als nadelen in het plan. "Op het gebied van volksgezondheid ben ik zeker enthousiast", zegt Cohen. "Je kan de inhoud van de verschillende stoffen regulieren, zodat het niet schadelijk zal zijn voor de volksgezondheid."

Maar op het gebied van de drugscriminaliteit is hij wat minder overtuigd. "De productie van drugs, zowel in Nederland als de rest van de wereld, is zo groot dat het openen van een grote hoeveelheid xtc-shops niet per se iets gaat betekenen voor de drugscriminaliteit en het bestrijden daarvan."

Als voorbeeld noemt hij coffeeshops: "We hebben nog steeds criminaliteit op het gebied van wiet, ondanks de coffeeshops, dus dat heeft tot nu toe niet geholpen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore