Ga naar de inhoud
Cijfers

Moet Nederland net als België een vaccinatieteller krijgen?

Yorick houdt zijn volgers op Twitter op de hoogte van het aantal gevaccineerden Beeld © EditieNL

In België is gisteren een vaccinatieteller geïntroduceerd. Daarop is te zien hoeveel mensen er tot nu toe een prik hebben gekregen. Zou zo'n teller ook bij ons een goed idee zijn?

Yorick Bleijenberg volgt de informatie over het aantal gevaccineerden in Nederland op de voet. "Ik ben gek op data en statistieken. Voor mijn werk ben ik ook met cijfertjes bezig. Maar in dit geval is het hobbymatig", zegt hij tegen EditieNL.

Openbare cijfers

Zijn Twitter-account is een van de weinige plekken waar mensen concrete informatie over het aantal gevaccineerden tot nu toe kunnen vinden. "Het is geen hogere wiskunde. Ik deel gewoon cijfers die openbaar zijn en die de overheid naar buiten heeft gebracht."

RIVM

Het is de bedoeling dat de vaccinatiecijfers in Nederland op den duur geïntegreerd worden in het coronadashboard, laat het RIVM weten. "Dit is momenteel in ontwikkeling. We kunnen nu nog niet vooruitlopen op wanneer dit gereed is. Ik ga ervan uit dat dit een dagelijkse update wordt, op dezelfde manier als nu de dagcijfers over het aantal besmettingen gepubliceerd worden."

Nog geen ouderen

Ook deelt Yorick andere coronacijfers, bijvoorbeeld het aantal positief geteste mensen en ziekenhuisopnames. "Eigenlijk vooral omdat ik het gewoon leuk vind om me ermee bezig te houden. En ik merk dat anderen het fijn vinden als ik de informatie deel."

38.000
Lees ook:
38.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd

Consumentenpsycholoog Tom van Bommel vindt een landelijke teller zoals in België een goed idee. "Het gedrag van anderen is bepalend voor dat van ons. Als we zien hoeveel mensen er al zijn gevaccineerd, dan zijn wij ook sneller geneigd om het te doen."

Te vroeg

Aan het begin van de vaccinatieperiode is dat effect er echter nog niet. "Dan worden er lage waardes gecommuniceerd. Op dit moment is nog niet één procent van de mensen gevaccineerd. Dat is een reden om er nog niet mee te beginnen."

We kunnen volgens hem beter later starten met een landelijke teller. "Je wil daarvoor eigenlijk minstens een miljoen mensen hebben die zijn gevaccineerd. Alles daaronder zijn kleine getallen. Je moet benadrukken dat veel mensen al een prik hebben gehad."

Tijdelijk offline

De Belgische is op dit moment even offline in verband met foutieve informatie, maar volgende week kan het land weer precies volgen hoeveel mensen er een prik hebben gekregen. 

Bekijk hier de video:

02:04